A menstruációs szegénység ellen kampányol Bécs

A menstruációs szegénység ellen kampányol Bécs

Négy hónapon keresztül ingyen betétet és tampont osztanak azoknak a lányoknak és nőknek Bécsben, akik a menstruációs szegénység miatt nem engedhetik meg maguknak ezeket. A „Vörös doboz” nevű kísérleti projekt egyelőre októbertől januárig tart a huszadik kerületben. A cél a segítség mellett az, hogy a menstruációs szegénységről nyíltan lehessen beszélni.

Habár a rendszeres menstruáció az emberiség felét érinti, a téma a mai napig tabunak számít. Ráadásul igen költséges is, az intimhigiéniás termékek ugyanis általában nem olcsók: egy átlagos nő élete során körülbelül 17 000 tampont vagy betétet használ el, amelyért több mint egymillió forintnak megfelelő összeget fizet ki. Sokan ezt nem engedhetik meg maguknak, ekkor beszélhetünk menstruációs szegénységről. Az érintettek ilyenkor sokszor más alternatívákat keresnek, például WC-papírt használnak, ami azonban fertőzésveszéllyel járhat együtt. A menstruációs szegénység azonban nem csak fizikailag, de lelkileg is megterhelő, az ezt megélő lányok vagy nők ugyanis a szégyenérzet miatt gyakran izolálják magukat a menstruáció idejére.

Ennek a problémának a hosszútávú megoldására, illetve a téma tabujellegének feloldására indította Bécs Városa a „Vörös doboz" nevű projektet a huszadik kerületi Brigittenauban. Azért itt, mert a kerületben húsz százalék a szegénység határán élők nők és lányok aránya, akiknek az évi 72 eurós (csaknem 25 000 forintos) összeg, amit menstruációs termékekre költenének, nagy anyagi megterhelést jelent. A kísérleti jelleggel indított projekt keretében négy különböző helyre rakták ki a névadó vörös dobozokat, melyekben ingyen tampont és betétet találnak az arra rászorulók. Az egyik ilyen doboz például a kerületi polgármesteri hivatalban található, egy másik a helyi ifjúsági központban.

Összesen 80 000 tampon és 32 000 betét áll majd rendelkezésre a Bipa drogérialánc jóvoltából. Az érintettek a projekt honlapján egy online kérdőívet is kitölthetnek a témában, ezzel is segítve a probléma felszámolását célzó intézkedéseket. Az akció október elsején indult és egyelőre 2022 január végéig tart.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.