Oroszország túl nagy falat volt a Sakkolimpián

Oroszország túl nagy falat volt a Sakkolimpián

A tavaly megrendezett első Online Sakkolimpiához hasonlóan a második kiírásban is a legjobb nyolc jelentette a végállomást a magyar válogatott számára.

Az augusztusban elkezdődött, és ezen a héten záruló második Online Sakkolimpián a holtversenyben címvédő orosz válogatott a szokásokhoz híven erős összetételben vett részt. Bár a Magnus Carlsen elleni világbajnoki döntőre készülő Jan Nyepomnyascsij ezúttal nem volt a csapat tagjai, így is olyan klasszisok ültek virtuálisan asztalhoz, mint Daniil Dubov és Alexander Grischuk, vagy női vonalon Aleksandra Goryachkina, Valentina Gunina, Alexandra Kosteniuk és Kateryna Lagno.

A 2020-as tornán 5-1 és 3-3 után Oroszország jutott tovább, és most is az ellenfél volt az esélyes. A magyar csapat a torna korábbi szakaszában erőn felül teljesített, többek között Franciaországot és Azerbajdzsánt is maga mögé utasítva, India mögött csoportmásodikként jutott tovább. Bár a negyeddöntőben is szoros partikat játszottunk, és férfi vonalon, valamint a U20-as korosztályban is remek partikat hozott a magyar csapat, a nő küzdelmeiben érvényesült a korábbi világbajnokok sorával felálló ellenfél erőfölénye, és végül mindkét fordulóban 3,5-2,5 arányú vereséget szenvedett a csapat. A magyar válogatott szereplését a kiesés ellenére is pozitívan értékelhetjük, hiszen a csapat egymást követő két évben is a világ nyolc legjobb válogatottja közé jutott. 

A magyar válogatott összetétele:
Nők: Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Havanecz Bianka, Lázárné Vajda Szidónia
Férfiak: Gledura Benjámin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre
U20-as hölgyek: Gaál Zsóka, Karácsonyi Kata
U20-as fiúk: Kozák Ádám, Borhy Marcell
Szövetségi kapitány: Papp Gábor

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.