Nyepomnyascsij lesz Carlsen kihívója

Nyepomnyascsij lesz Carlsen kihívója

A már tornagyőztesként asztalhoz ült Jan Nyepomnyascsij az utolsó, 14. fordulóban első vereségét szenvedte el a sakkvilágbajnok-jelöltek jekatyerinburgi viadalán, amelyet így is fél pont előnnyel nyert meg.

 A koronavírus-járvány miatt több mint egy évig szüneteltetett és múlt hétfőn újrakezdett viadal befejező játéknapján az orosz nagymester már biztos győzelme tudatában asztalhoz ülve a kínai Ting Li-zsennel szemben maradt alul.

Az 500 ezer euró összdíjazású viadal megnyerésével a 30 éves Nyepomnyascsij lett a norvég világbajnok, a címet 2013-ban az indiai Visuvanatan Anand ellen megszerző, és azóta három alkalommal (Anand, az orosz Szergej Karjakin, majd az amerikai Fabiano Carauna ellen) is megvédő Magnus Carlsen kihívója. A páros mérkőzést a tervek szerint idén november 24. és december 16. között Dubajban rendezik.

A torna végeredménye:

  1. Jan Nyepomnyascsij (orosz) 8,5 pont,
  2. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 8 pont
  3. Anish Giri (holland) 7,5 pont
  4. Fabiano Caruana (amerikai) 7,5 pont
  5. Ting Li-zsen (kínai) 7 pont
  6. Alekszandr Griscsuk (orosz) 7 pont
  7. Kirill Alekszejenko (orosz) 5,5 pont
  8. Vang Hao (kínai) 5 pont

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.