Érdekes végjáték után megosztott győzelem az Online Sakkolimpián

Nem mindennapi döntő után két aranyérmest hirdettek a FIDE által első alkalommal kiírt Online Sakkolimpián. Oroszország és India egyaránt győztesnek mondhatja magát.

A szombati elődöntőkben Oroszország az Amerikai Egyesült Államok csapatát múlta felül, India pedig az online torna meglepetéscsapatát, Lengyelországot győzte le. Az Online Sakkolimpiát megelőző várakozások alapján mindkét finalistát a végső esélyesek közé sorolták, így nem történt meglepetés a döntőbe jutásukkal. A döntőben azonban voltak meglepetések! Az első meccs 3-3 arányú döntetlennel zárult. A második találkozón pedig az orosz csapat 4,5-1,5 arányban győzött. Azonban itt két partit is amiatt veszítettek el az indiaiak, mert egy globális internet-kimaradás történt, így két játékosuknak is elment az internetkapcsolata, emiatt óvást nyújtottak be. Az állások alapján a két vesztett partiban 1,5 pontot is szerezhettek volna, ami itt is 3-3-as döntetlent eredményezett volna. Mindezek ismeretében a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy döntött, hogy mindkét csapatot győztesnek hirdeti ki, így Oroszország és India egyaránt mondhatja magát az első Online Sakkolimpia győztesének. A társ-aranyérmes orosz válogatott összetétele: Nők: Aleksandra Goryachkina, Valentina Gunina, Alexandra Kosteniuk, Kateryna Lagno Férfiak: Vladislav Artemiev, Daniil Dubov, Alexander Grischuk, Ian Nepomniachtchi U20-as hölgyek: Margarita Potapova, Polina Shuvalova U20-as fiúk: Andrey Esipenko, Alexey Sarana Szövetségi kapitány: Alexander Motylev Szövetségi megbízott: Mark Glukovsky A társ-aranyérmes indiai válogatott összetétele: Nők: Kulkarani Bhakti, Dronavalli Harika, Humpy Koneru, R Vaishali Férfiak: Viswanathan Anand, Chithambaram VR. Aravindh, Pentala Harikrishna, Santosh Gujrathi Vidit U20-as hölgyek: Deshmukh Divya, Vantika Agrawal U20-as fiúk: Nihal Sarin, R Praggnanandhaa Szövetségi kapitány: Santosh Hujrathi Vidit A magyar válogatott szereplésével szintén elégedettek lehetünk. A Divizió 2-ből csoportgyőztesként jutott fel a csapat a Top Divízióba, ahonnan csoportmásodikként került az egyenes kieséses szakaszba (a legjobb 12 válogatott közé). Itt a nyolc közé jutásért egy igen emlékezetes meccsen, armageddon-partival fektették két vállra Németország legjobbjait. A negyeddöntőben a későbbi társ-aranyérmes Oroszország állította meg a mieinket. A legjobb nyolc közé jutott magyar válogatott összetétele: Nők: Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia, Gara Anita Férfiak: Gledura Benjámin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre U20-as hölgyek: Gaál Zsóka, Demeter Dorina U20-as fiúk: Kozák Ádám, Persányi Barnabás Szövetségi kapitány: Papp Gábor

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.

A kényelmesebb és gyorsabb vásárlás érdekében – mivel a tranzakciók 60 százalékát már bankkártyával végzik az ügyfelek – a BKK jegy- és bérletautomata-hálózatának egy része decembertől készpénzmentessé válik. A készülékek üzemeltetése ennek köszönhetően még kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.