Még több pénzt kapnak a bécsi cégek e-teherkerékpár vásárlására

Még több pénzt kapnak a bécsi cégek e-teherkerékpár vásárlására

Az óriási érdeklődés miatt 200 ezer euróval kiegészítették, így már összesen 1 millió euró áll rendelkezésre, hogy bécsi vállalkozások e-teherkerékpár vásárlását támogassák. Az év végén lejáró pályázat keretében eddig 240 elektromos cargobike vagy utánfutó beszerzését segítették.

A bécsi kis- és középvállalkozások 2020. február 1-je óta igényelhetnek támogatást e-teherbringák beszerzéséhez. Egy pályázó hat kisebb – 40 és 100 kilogramm közötti teherbírású – elektromos cargobike vásárlásához kérhet támogatást, ami nem haladhatja meg a beszerzési ár 50 százalékát. Nagyobb, 100 kilogramm feletti teherbírású modellek esetében a támogatás akár a 4 ezer eurót is elérheti, azonban nem haladhatja meg a nettó beszerzési ár 30 százalékát.

Elektromos teherkerékpárok és utánfutók beszerzésének támogatására eddig összesen 800.000 euró állt rendelkezésre az Ökostromfonds des Landes Wien – Bécsi Tartományi Zöldáram Pénzügyi Alapjából. A nagy érdeklődés miatt ezt az összeget most egymillió euróra emelték. Az akció keretében eddig 214 cég 240 járműbeszerzéséhez járultak hozzá, további 148 vállalkozás pedig már regisztrált és éppen előkészíti a beszerzést. A pályázók főként kis- és középvállalkozások, amelyek a legkülönbözőbb területeken tevékenykednek a kereskedelemtől a vendéglátáson és építőiparon át egészen a kulturális szféráig.

Az egyik nyertes például a Landkind, amely egy kávézót és egy kis bio-élelmiszerboltot működtet a Schwendermarkton. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások idején online-boltot alapított, amely a saját és a környék további 15 kisboltjának áruját kínálja. Vagyis a vásárlók sok kis közeli bolt kínálatából válogathatnak, amit egyetlen rendelésként szállítanak ki nekik. A cég a kiszállításokhoz használja a támogatási pályázat segítségével megvásárolt e-teherkerékpárt, amellyel sokkal gyorsabban a vevőnél vannak, mintha autóval vinnék a megrendelést. Fél év alatt már csaknem kétezer kilométert tettek meg. Egy elektromos teherbringával egyébként évente 0,67 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Pályázni a források kimerüléséig, vagy legkésőbb 2021. december 31-ig lehet. „A támogatási pályázat nemcsak abban segíti az osztrák fővárost, hogy közelebb kerüljön a klímavédelmi céljai megvalósításához, de értékes támogatás a bécsi cégeknek ebben a gazdaságilag nehéz időszakban” – ismertette Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelemért felelős városi tanácsnoka.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.