Még több pénzt kapnak a bécsi cégek e-teherkerékpár vásárlására

Még több pénzt kapnak a bécsi cégek e-teherkerékpár vásárlására

Az óriási érdeklődés miatt 200 ezer euróval kiegészítették, így már összesen 1 millió euró áll rendelkezésre, hogy bécsi vállalkozások e-teherkerékpár vásárlását támogassák. Az év végén lejáró pályázat keretében eddig 240 elektromos cargobike vagy utánfutó beszerzését segítették.

A bécsi kis- és középvállalkozások 2020. február 1-je óta igényelhetnek támogatást e-teherbringák beszerzéséhez. Egy pályázó hat kisebb – 40 és 100 kilogramm közötti teherbírású – elektromos cargobike vásárlásához kérhet támogatást, ami nem haladhatja meg a beszerzési ár 50 százalékát. Nagyobb, 100 kilogramm feletti teherbírású modellek esetében a támogatás akár a 4 ezer eurót is elérheti, azonban nem haladhatja meg a nettó beszerzési ár 30 százalékát.

Elektromos teherkerékpárok és utánfutók beszerzésének támogatására eddig összesen 800.000 euró állt rendelkezésre az Ökostromfonds des Landes Wien – Bécsi Tartományi Zöldáram Pénzügyi Alapjából. A nagy érdeklődés miatt ezt az összeget most egymillió euróra emelték. Az akció keretében eddig 214 cég 240 járműbeszerzéséhez járultak hozzá, további 148 vállalkozás pedig már regisztrált és éppen előkészíti a beszerzést. A pályázók főként kis- és középvállalkozások, amelyek a legkülönbözőbb területeken tevékenykednek a kereskedelemtől a vendéglátáson és építőiparon át egészen a kulturális szféráig.

Az egyik nyertes például a Landkind, amely egy kávézót és egy kis bio-élelmiszerboltot működtet a Schwendermarkton. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások idején online-boltot alapított, amely a saját és a környék további 15 kisboltjának áruját kínálja. Vagyis a vásárlók sok kis közeli bolt kínálatából válogathatnak, amit egyetlen rendelésként szállítanak ki nekik. A cég a kiszállításokhoz használja a támogatási pályázat segítségével megvásárolt e-teherkerékpárt, amellyel sokkal gyorsabban a vevőnél vannak, mintha autóval vinnék a megrendelést. Fél év alatt már csaknem kétezer kilométert tettek meg. Egy elektromos teherbringával egyébként évente 0,67 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Pályázni a források kimerüléséig, vagy legkésőbb 2021. december 31-ig lehet. „A támogatási pályázat nemcsak abban segíti az osztrák fővárost, hogy közelebb kerüljön a klímavédelmi céljai megvalósításához, de értékes támogatás a bécsi cégeknek ebben a gazdaságilag nehéz időszakban” – ismertette Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelemért felelős városi tanácsnoka.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.