Nyolc hónap múlva kezdődik a romániai népszámlálás – Elstartolt a Népszámlálás.ro tájékoztató portál

Nyolc hónap múlva kezdődik a romániai népszámlálás – Elstartolt a Népszámlálás.ro tájékoztató portál

Pontosan nyolc hónappal a 2022-es romániai népszámlálás kezdete előtt, a romániai és erdélyi magyarság tájékoztatása és segítése céljával indult útjára a Népszámlálás.ro portál, amely a jövőre esedékes összeírás magyar kampányának alapfelülete.

A jövő márciustól induló népszámlálás két fontos újítása, hogy a lakosok saját kezűleg, az interneten is kitölthetik a kérdőívüket, s valószínűleg mindezt anyanyelvükön tehetik meg. A portál ehhez kíván naprakész információkkal szolgálni az érintetteknek, illetve módszertani útba igazítást nyújtani az azt igénylőknek.

A népszámlálás számos alapadatot gyűjt Románia rezidens lakosságáról, alapvető célja a lakosság számának és életkörülményeinek feltárása. Az erdélyi, romániai magyarság számára különösen nagy tétje van a cenzusnak. Számos, eddig elért jogunk függ attól, hányan élünk az országban, egy adott megyében, egy adott településen. A 2022-es népszámlálás egyik alapvető kérdése, hogy a romániai magyarok száma és aránya miként változott az elmúlt tíz évben – írják a honlap szerkesztői.

Célunk, hogy a népszámláláson lehetőleg minden magyar származású, etnikumú, anyanyelvű személy részt vegyen és vállalja identitását, vallja magát magyarnak – ismertette Barna Gergő, a kampány koordinátora.

A tájékoztató kampány tervezésében és kivitelezésében szociológusok, demográfusok és kommunikációs szakemberek vesznek részt. A szervezők meggyőződése, hogy a 2022-es népszámlálás csak akkor lesz sikeres, ha minél többen bekapcsolódnak ennek folyamataiba. Éppen ezért keresik és várják azoknak az intézményeknek és személyeknek a jelentkezését, akik partnerként, aktív segítőként csatlakoznának az ügyhöz.

A népszámlálást az Országos Statisztikai Intézet szervezi, az összeírás hivatalos oldala a recensamantromania.ro. A Népszámlálás.ro magyar nyelvű tájékoztató oldal működtetője a kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.