Elkezdődött az EYOF

A vasárnap esti látványos megnyitó után hétfőn elkezdődött Magyarország első olimpiai multisport-eseménye. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak július 23. és 29. között Győr ad otthont. A rendezvényről sok más sajtóorgánum mellett a GazMag is tudósít.

Az elmúlt évben szinte minden az EYOF-ról és az előkészületekről szólt Győrben. Nem véletlenül, hiszen hazánk első olimpiai eseményéről van szó. 10 sportágban 50 európai ország közel 2500 sportolója méri össze erejét Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városában.

Vasárnap este egy rendkívül látványos és szórakoztató show szemtanúi lehettek az ETO Parkba kilátogató nézők, és a tévénézők egyaránt. A megnyitó ceremónia után ma már a versenyek is elkezdődtek.

A sajtó képviselőjeként először a központi akkreditációhoz, majd onnan a médiacenterbe vezetett az utam. Nem először járok újságíróként sportrendezvényen, de a mostani fogadtatást a legjobbak közé sorolnám. A „sajtós csomagban” nem csak a részletes, térképekkel ellátott Media Guide szerepelt (amiből személy szerint egy részletesen lebontott programot azért hiányolok), de az EYOF-kabalaállat, Hugoo egy kulcstartó és egy marcipánfigura képében is megjelent. Nem is beszélve a kis üveg pannonhalmai pálinkáról, ami a környék gasztronómiáját is bemutatja kicsit az ide látogató külföldi sajtós kollégáknak.

A rendezvény ideje alatt számos buszjárat könnyíti meg a közlekedést a helyszínek között. Az akkreditációval rendelkezők (versenyzők, csapatok, önkéntesek, stb.) számára két járatot is kialakítottak, de van külön sajtós busz is. És ami talán a legfontosabb, az EYOF-járat, amely egész héten mindenki számára ingyenesen igénybe vehető.

Az első napon nemcsak a versenyzők tesztelték a létesítményeket, hanem az időjárás is. Az országszerte lecsapó heves esőzések Győrt is elérték. A tenisz-, az atlétika- és a kajak-kenu programot kissé át is írta az égszakadás. Én épp a Fun Zone területén tartózkodtam, és az egyik nagy sátor alá húzódva kellett átvészelnem a gyors, de intenzív záport. A helyenként elég nagy kiterjedésű pocsolyák ugyan akadályozták a forgalmat – többek között az egyik beléptetőkapu környéke vált száraz cipővel megközelíthetetlenné –, a szervezők itt is gyorsan és rugalmasan reagáltak.

Bár a legtöbb sportágban még csak az első fordulók, előfutamok, csoportmeccsek zajlottak le, az uszodában már több számban is győztest avattak. Jó hír, hogy az aranyérmesek között honfitársainkat is köszönthettük, hiszen Berecz Blanka (200 méter pillangóúszás) és Nagy Réka (400 méter vegyesúszás) révén két első helyezéssel gazdagodtunk, de hasonlóan szép eredmény a Fábián Fanni, Muzsnay Zsófia, Pózvai Kiara, Nagy Réka összetételű 4x100 méteres női gyorsváltó bronzérme is.

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.