Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az Európai Unió Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is főleg a baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak.
Az EU-ban 2024-ban összesen 5250 RASFF ügy volt, ebből Magyarország 309-ben volt érintett. Az adatok alapján elmondható, hogy ezen esetek túlnyomó része (276) élelmiszerekhez kapcsolódott. Lényegesebb kisebb számban, de takarmánnyal (16) és élelmiszerrel érintkező anyagokkal (15) összefüggésben is adódtak problémák. A tagállamok további 2, élő állatokhoz kötődő ügyet is a RASFF rendszeren jelentettek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján a magyar hatóság szakembereinek 63 esetben kellett baromfihússal és abból készült termékekkel kapcsolatban intézkedniük. Emellett nagyobb számban vizsgáltak zöldségeket és gyümölcsöket (33), valamint gabonatermékek és pékárukat (24) is.
A magyar vonatkozású bejelentések töredéke szólt hazai gyártású vagy alapanyagú termékről (38). Ezen esetek mintegy felében baromfihúst vagy abból készült termékeket kifogásoltak mikrobiológiai szennyezettség miatt a tagállamok. Magyarország 63 ügyet jelentett az elmúlt évben a rendszeren keresztül, minden eset kockázatos élelmiszerhez kapcsolódott.
A Nébih továbbra is aktívan részt vesz a nem megfelelőségekkel (például minőségi hiba, jelölési problémák) foglalkozó AAC rendszer működtetésében is. 2024-ben összesen 111 információkérő megkeresés érkezett a magyar hatóságokhoz a felületen keresztül, melyek közül a legtöbb élelmiszerrel (53) és élő állatokkal (39), továbbá kisebb számban (13) takarmányokkal volt kapcsolatos. A korábbi évekhez hasonlóan a tavalyi év eseteiről is elmondható, hogy a legtöbb megkeresés élő állatok szállítási, dokumentációs problémájához kapcsolódott. Emellett étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is több kérdés érkezett, főleg nem engedélyezett egészségügyi állítások feltüntetése miatt.
Évről évre rendszeresen fordulnak elő problémák az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokkal, az úgynevezett FCM-ekkel (food contact materials). Ezek többségében ételtárolók, konyhai eszközök, edények, de e körbe tartozhatnak a termékek csomagolóanyagai által okozott élelmiszerbiztonsági veszélyek is. 2024-ben változatos kifogások érkeztek a termékkörrel szemben: a RASFF rendszer tagjai több esetben jelentették primer aromás aminok kioldódását, például spatulából, burgonyatörőből és kanálból.
Szintén előfordult fémek és nehézfémek (például: arzén, vas, kobalt, króm, kadmium) kioldódása serpenyőkből, kávéscsészéből, de amiatt is riasztani kellett, mert vízforraló, illetve kulacs használatakor a víz érzékszervi tulajdonságainak megváltozását tapasztalták a felhasználók.