Közönségtalálkozón mutatták be a budapesti sakkolimpia magyar csapatait

Szerdán Pakson, egy közönségtalálkozó keretében mutatkozott be a szurkolóknak a budapesti sakkolimpián induló három férfi és három női válogatott.

Közönségtalálkozón mutatták be szerdán Pakson a szeptemberi, budapesti sakkolimpián induló magyar válogatottakat. A nyílt kategóriában és a nőknél is három csapat szerepel majd a magyar színek képviseletében, a hazai szövetség pedig bizakodó a szervezést és az eredményeket illetően.

Talán nem túlzok azzal, hogy a férfi A csapat éremesélyes. Lékó Péter és Rapport Richárd hazahozatalával óriási lépést tettünk ennek irányába, és a csapategység is nagyon jó a srácok között. Reális esélyünk van rá, hogy legalább az első hatba bekerüljünk, de nyilván óriási a verseny – nyilatkozta az eseményen Sipos István, a Magyar Sakk Szövetség főtitkára, aki hozzátette, hogy az összes magyar csapat az első tíz-húsz között helyezkedik el, az U25-ös utánpótlás csapatnak pedig a sakkolimpia egy jó lehetőség lehet arra, hogy megmutassa magát.

Ács Péter, a férfi sakkozók szövetségi kapitánya szeptember 9-ig nem szeretné nyilvánosságra hozni a végleges táblasorrendet. Ennek stratégiai jelentősége van, mivel a többi csapatnak így kevesebb ideje lesz felkészülni a magyarok ellen.

Nekem ez egy nagyon speciális dolog, mivel öt éve egyáltalán nem játszottam versenyen. Már tulajdonképpen úgy tűnt, hogy a profi pályafutásomat abbahagytam, viszont ez egy nagyon fontos hazai esemény és a Magyar Sakk Szövetség nagyon sokat tett annak érdekében, hogy visszahozzon. Éreztem az óriási bizalmat és ennek köszönhető, hogy visszatértem. Próbálok már a felkészülésben is minél többet segíteni a csapatnak és bízom benne, hogy majd a játékommal is fogok tudni – mondta Lékó Péter, aki ezzel együtt mentálisan felkészültnek érzi magát a sakkolimpiára.

A nőknél Fodor Tamás szövetségi kapitány szerint még nem egyértelmű a táblasorrend, de a következő napokban ez náluk is eldől.

A 45. sakkolimpia a szeptember 10-i megnyitót követően 11-én rajtol, és a svájci rendszerű, 11 fordulós viadal, amelyen 17-e szabadnap lesz, szeptember 22-én zárul. Minden korábbinál több csapat vesz részt az eseményen: a nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 csapat versenyez majd egymással a BOK Csarnokban.