Rapport Richárd és Lékó Péter is visszatér a válogatottba a sakkolimpián

Sajtóhírek szerint a közelmúlt két legsikeresebb magyar sakkozója egyaránt asztalhoz ül a magyar válogatottba az idei, hazai rendezésű sakkolimpián.

Rapport Richárd és Lékó Péter is ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban a szeptember 10-én kezdődő budapesti sakkolimpián. Ezt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón, ahol a két kiváló magyar versenyző is megjelent. Az államtitkár hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy olyan feltételeket biztosítsanak a sportági szövetségeknek, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessenek fel a nagy nemzetközi megmérettetésekre, és már egy éve az volt a célja, hogy ha már Magyarország rendezi a sakkolimpiát, akkor a lehető legerősebb válogatott vegyen részt az eseményen.

Lékó Péter szerint szinte csodálatos módon jött össze kettejük visszatérése. Hozzátette, hogy tavaly május 28-án volt az első beszélgetése erről Polyánszky Zoltánnal, a Magyar Sakkszövetség elnökével, majd decemberben Schmidt Ádám is becsatlakozott a tárgyalásokba, és ez vízválasztónak bizonyult. Elismerte, hogy sokáig nemet mondott, mert az volt a feltétele, hogy csak akkor vállalja a szereplést, ha Rapport Richárd is ott lesz a csapatban.

Nagyon megható számomra ez a pillanat, ha egy ország ennyire bízik bennem és azt akarja, hogy térjek vissza, az óriási elismerés. Örülök, hogy itt lehetek – fogalmazott Lékó, aki elárulta, hogy 2019 novemberében Ulcinjban egy csapat Európa Kupán volt az eddigi utolsó versenypartija, akkor éppen Rapport Richárddal együtt. Hozzátette, hogy azóta sem távolodott el a sakktól, egy-egy csapatbajnokságba beszállt, edzői feladatai is voltak, és minden erejével azon lesz, hogy ki tudja hozni magából azt a tudást, ami benne van.

A 2022 óta román színekben versenyző, ám az állampolgárságot végül fel nem vevő Rapport Richárd szerint régóta várt pillanat jött el, hálás, hogy itt lehet és nagyon izgatott. Elárulta, hogy nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy el tud engedni egy keserédes érzést, és úgy gondolja, hogy ettől a játéka is javulni fog. Kijelentette: az olimpiához csak úgy lehet hozzáállni, hogy a győzelem a cél.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke Rapporték visszatérését mérföldkőnek nevezte a magyar sakk történetében és egy olyan eseménynek, amelynél jobb nem is történhetett volna a magyar sakkal. Emlékeztetett rá, hogy Rapport és Lékó legutóbb 2014-ben szerepeltek együtt magyar válogatottban, és azóta külön-külön még egyszer voltak újra csapattagok. Kiemelte, hogy Magyarország májusban a 11. helyen volt a válogatottak között az Élő-pontszámok alapján, most ennél két-három hellyel biztosan előrébb kerül. Schmidt Ádám merészebben fogalmazott, ő azt reméli, hogy a magyar férfi válogatott érmet nyer a budapesti sakkolimpián.