Ezüstérmes a Nádas Bence, Tótka Sándor férfi kajak kettes

Ezüstérmes a Nádas Bence, Tótka Sándor férfi kajak kettes

A nők versenye után a férfiaknál is magyar dobogónak örülhettük a kajak kettesek döntője után a párizsi olimpián. Nádas Bence és Tótka Sándor párosa a második helyre hozta be a magyar hajót a francia fővárosban.

Nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet nyert Nádas Bence és Tótka Sándor kajakos páros a párizsi olimpia 500 méteres versenyében. Az ebben a számban világ- és Európa-bajnok Nádas és a tokiói olimpián K-1 200-on aranyérmes Tótka a középfutamból másodikként jutott tovább. A friss kontinensbajnok magyar egység a döntőben jól rajtolt, fél távnál harmadik volt a németek és az ausztrálok mögött, de óriási tempót diktált a táv második felében és végül a második helyen ért célba a Jacob Schopf, Max Lemke német páros mögött és a három éve ugyanebben a számban, de még 1000 méteren győztes Jean van der Westhuyzen, Tom Green ausztrál kettős előtt.

Fűthette a bizonyítási vágy a magyar páros tagjait, mert a négyessel a várakozásoktól elmaradva csak hetedikek lettek egy nappal korábban. Ennek megfelelően rendkívül határozottan, nagy odaadással versenyeztek és óriási csatában szerezték meg a második helyet. A Tokióban K-1 200 méteren első Tótka a második olimpiai érmét szerezte, Nádas viszont – aki örömében elsírta magát a célba érkezés után – pályafutása során először állhat dobogóra az ötkarikás játékokon.

Az olimpia előtt nem sokkal összeült Kopasz Bálint és Varga Ádám a B döntőbe került és ott a hetedik helyen ért célba, így összesítésben 15. lett. A két klasszis versenyzőnek szombaton jön a fő feladata, amikor az tokiói olimpia arany- és ezüstérmeseként lapátolnak majd 1000 méter egyesben.

A Nádas Bence és Tótka Sándor alkotta duó a magyar kajak-kenu sport 90. olimpiai érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség 14. dobogós helyezését harcolta ki a párizsi ötkarikás játékokon.


Eredmények, férfi kajak kettes (500 méter):

  1. Jacob Schopf, Max Lemke (Németország) 1:26.87 perc
  2. Nádas Bence, Tótka Sándor (Magyarország) 1:27.15 perc
  3. Jean van der Westhuyzen, Tom Green (Ausztrália) 1:27.29

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.