Magyar amatőr futó is vihette az olimpiai lángot

Magyar amatőr futó is vihette az olimpiai lángot

A tatai Kollár Zsuzsanna egyetlen magyar nőként futhatott az olimpiai lánggal a párizsi ötkarikás játékok előtt. Az év egyik legfontosabb sporteseménye július 26-án kezdődik a francia fővárosban.

Nem mindennapi élményben volt része egy magyar amatőr sportolónak. Július 11-én, a franciaországi Sens városában a tatai Kollár Zsuzsanna is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban a idei olimpiai játékok helyszínére, Párizsba.

Habár az olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik, a játékok szerves részét képezi az olimpiai fáklyaváltó is. Görögországon belül csaknem 5000 kilométert tett meg a láng, amelyet április 26-án Athénban adtak át a párizsi olimpia szervezőinek és másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és viszik azóta is az olimpia helyszínére.

Kollár Zsuzsannát, a tatai amatőr sportolót a munkahelyének, a Bridgestone-nak köszönhetően érte az a megtiszteltetés, hogy egy szakaszon futhatott a fáklyával, ugyanis az ötkarikás játékokat támogató vállalat kollégái a világ minden tájáról szavazhattak arról, hogy kik képviseljék a céget. Zsuzsanna a vállalattól egyedüli magyarként került be a nemzetközi csapatba. A sport nem állt messze tőle, ugyanis gimnazista kora óta fut rendszeresen.

Az nem kifejezés, hogy nagyon izgultam a fáklyával a kezemben, és milyen megtiszteltetést jelentett ez a rövid futás! Amikor készültem, sokszor elképzeltem, milyen lesz – a valóság pedig még ezt is felülmúlta és örömmel éltem át a táv minden pillanatát. Máskor pár száz métert meg sem érzek a heti 35-40 kilométer mellett, most pedig ez lett életem egyik legnagyobb élménye – mesélte Kollár Zsuzsanna, akit férje és munkatársa is elkísért a helyszínre.

A tatai futó nagyon illusztris társaságba került, hiszen a fáklyát tőle Orlann Oliere Európa-bajnoki ezüstérmes francia sprinter, olimpikon vette át. Még a marseille-i érkezésnél Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra a lángot, amellyel Basile Boli, a legendás futballista futhatott először francia földön. Május 9-én többek között Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is vitte a lángot a váltóban, amelynek hivatalos kapitánya a korábbi olimpiai bajnok úszó, a francia Laure Manaudou.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.