Spanyolország jutott elsőként az Eb-döntőbe

Spanyolország jutott elsőként az Eb-döntőbe

Hiába szerezte meg a vezetést a meccs elején a francia válogatott, a spanyol csapat megfordította a meccset, és megérdemelten jutott ez Európa-bajnokság döntőjébe. A 16 éves Lamine Yamal góljával történelmet írt.

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Pedri a negyeddöntőben elszenvedett sérülése, Dani Carvajal és Robin Le Normand pedig piros, illetve sárga lapos eltiltás miatt nem állhatott Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány rendelkezésre. Carvajalt a világ- és Európa-bajnok Jesús Navas helyettesítette, Le Normand posztján Nacho kezdett, Pedri feladatait pedig az elmúlt két meccsen egyaránt betaláló Dani Olmo vette át. A másik oldalon Didier Deschamps a legerősebb francia kezdőt tudta pályára küldeni, ráadásul visszatérhetett a Portugália elleni negyeddöntőt sárga lapos eltiltás miatt kihagyni kénytelen Adrien Rabiot.

Valamivel jobban kezdtek a spanyolok, akik az ötödik percben nagy helyzetet alakítottak ki, de Fabián Ruíz közelről a kapu fölé fejelt. A franciák először a kilencedik percben találták el a rivális kapuját, abból viszont gól is született, Kolo Muani fejesével a vb-ezüstérmes nemcsak az első akciógólját szerezte meg az idei kontinenstornán, hanem előnybe is került. A francia öröm azonban nem tartott sokáig, Lamine Yamal egy 21. percben szerzett szépségdíjas góllal lett minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője 16 évesen és 362 naposan. Ezzel a svájci Johan Vonlanthent taszította le a lista éléről, aki a 2004-es portugáliai Eb-n 18 évesen és 141 naposan volt eredményes a franciáktól elszenvedett 3-1-es vereség alkalmával. Az egyenlítő találat lendületet adott Spanyolországnak, négy perc múlva pedig Olmo nagyszerű egyéni megmozdulása és Koundé szerencsétlenül alakult mentési kísérlete után már vezetett is az ibériai válogatott. A szünetig hátralévő időben a franciák erőltették inkább a támadásokat, a spanyolok ellenakciókkal próbálkoztak, de az állás nem változott.

A félidőt követően Franciaország maradt a kezdeményezőbb, Spanyolország főleg a labda megtartására törekedett és nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Ahogy haladt előre az idő, úgy vált egyre egyértelműbbé, hogy a spanyoloknak tökéletesen megfelelő a 2-1-es eredmény, így mindent meg is tettek ennek megtartásáért. A franciák próbálkoztak becsülettel, de labdabirtoklási fölényt nem tudtak kialakítani, így pedig ritkán jutottak el helyzetig vagy kapura lövésig. A hajrában a spanyolok eredményesen húzták az időt, vagy szabálytalankodtak, amikor kellett, Franciaország pedig nem találta az ellenszert a rivális játékára, így lemaradt a döntőről.

A spanyol válogatott 1964, 1984, 2008 és 2012 után játszhat ismét az Európa-bajnokság döntőjében, a négy fináléjából hármat megnyert. Spanyolország ellenfele a vasárnapi fináléban a szerdai Anglia–Hollandia elődöntő továbbjutója lesz.


Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő:

Spanyolország – Franciaország 2-1 (2-1)

München, Allianz Aréna, 66 ezer néző, játékvezető: Slavko Vincic (szlovén)

Spanyolország:
Unai Simón – Jesús Navas (Vivian, 58.), Nacho, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruíz – Yamal (Ferran Torres, 93.), Olmo (Merino, 76.), Williams (Zubimendi, 93.) – Morata (Oyarzabal, 76.)
Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente (spanyol)

Franciaország:
Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández – Kanté (Griezmann, 62.), Tchouameni, Rabiot (Camavinga, 62.) – Dembélé (Giroud, 79.), Kolo Muani (Barcola, 62.), Mbappé
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Gólszerzők: Lamine Yamal (21.), Dani Olmo (25.), illetve Randal Kolo Muani (9.)

Sárga lap: Jesús Navas (14.), Yamal (91.), illetve Tchouameni (60.), Camavinga (89.)

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.