A júliusi változások felkavarhatják a lakáspiac nyári állóvizét

A júliusi változások felkavarhatják a lakáspiac nyári állóvizét

Júniusban takaréklángra kapcsolt a magyar lakáspiac, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten. A felújítást és az építkezést tervezők számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy elindult az állami építőipari árfigyelő oldal, ami 5 üzletlánc 65 boltjának 12 ezer termékét követi.

Takaréklángra kapcsolt a lakáspiac a tanév vége és a nyári szabadságolások miatt – írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com, amely a keresleti és a kínálati oldal júniusi alakulását ismerteti, egyúttal az Otthonfelújítási Program júliusi indulása apropóján bemutatja, hogy mennyire kapósak a felújítandó lakások.

Az eladó lakóingatlanok száma 2022 június végéhez képest 33 százalékkal, 110 ezerről 146 ezerre nőtt. Ezzel párhuzamosan az összes eladó ingatlanhirdetés száma pedig 148 ezerről közel 200 ezerre nőtt. Ebből az látszik, hogy bővült a kínálat, ám a kereslet esetében stagnálás, minimális csökkenés látható. Tehát a kereslet nem tudja felszívni az eladó lakóingatlanokat. Ez azt is jelenti, hogy több év után visszatért az a tendencia, hogy a nyári hónapokban alacsonyabb fordulatszámra kapcsol a lakáspiac – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az év hatodik hónapjában csaknem 1 százalékkal csökkent a kereslet éves szinten Budapesten. A vármegyék közül Somogy könyvelhette el a legjelentősebb, 19 százalékos keresletcsökkenést. A szakértő szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a Balaton környékén jelentősen nőtt a kínálat az elmúlt időszakban, de az eladók árai nem mindig találkoznak a vásárlóerővel. A legnagyobb keresletélénkülést tavaly júniushoz képest Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben tapasztalták, ahol 14 százalékkal, illetve 12 százalékkal több telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra.

Fontos esemény az ingatlanpiacon, hogy júliust elsejétől elindult az Otthonfelújítási Program, amelynek keretében 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével. Jelenleg az eladó lakóingatlanok iránti kereslet legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát a felújítottként, jó állapotúként és újszerűként hirdetett lakások fedik le.

A felújítandó lakóingatlanok részesedése 21 százalék az ingatlanközvetítő portál adatai alapján. Balogh László úgy véli, hogy a most indult Otthonfelújítási Program, és más energiahatékonyság javítását célzó állami, piaci vagy EU-s erőfeszítések hosszabb távon is ráirányíthatják a figyelmet az energiatakarékosság és a korszerűsítés fontosságára. Ennek köszönhetően fejlődés előtt állhat a felújításra váró lakóingatlanok szegmense is a következő években.

Szintén segítséget jelenthet a felújítást és az építkezést tervezőknek, hogy az eddiginél pontosabban lehet majd megtervezni a kiadásokat, mert elindult az állami építőanyag árfigyelő rendszer. A tuzepinfo.hu néven elérhető weboldal egyelőre 5 üzletlánc több mint 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten. A naprakész bruttó fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon, aminek a nyertesei így a megrendelők lehetnek – emelte ki Balogh.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.