Elkészült a párizsi metró meghosszabbítása

Elkészült a párizsi metró meghosszabbítása

Az olimpiai játékok kezdete előtt egy hónappal átadták a párizsi 14-es metróvonal meghosszabbított szakaszát. A vonal a városközpontot közi össze az Orly repülőtérrel.

Egy hónappal az olimpiai játékok megnyitása előtt átadták a párizsi metró 14-es vonalának meghosszabbított szakaszát – írta beszámolójában az insidethegames.biz olimpiai szakportál.

A francia főváros északi részén fekvő Saint-Denis-től az Orly repülőtérre vezető vonal utolsó szakaszát Emmanuel Macron elnök avatta fel. A 28 kilométeres, nyolc új állomással gyarapodó 14-es vonal napi egymillió utast szállít majd, és ez lesz az első "szupermetró" a párizsi régióban. A bővítés 3,5 milliárd euróba (mintegy 1,38 milliárd forint) került.

Az olimpia zökkenőmentes lebonyolítása szempontjából is kulcsfontosságú a vonal, mivel kiszolgálja a sportolók faluját, a Stade de France stadiont és az északi vizes központot. A Párizs központjában található Châtelet-től 25 perc alatt elérhető az Orly repülőtér.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.