Keretet hirdetett a foci Eb-re Marco Rossi

Keretet hirdetett a foci Eb-re Marco Rossi

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg. A válogatott május 27-én kezdi meg a felkészülést Telkiben, az olasz szakvezető tájékoztatása szerint négyen érkeznek később az összetartásra. Ádám Martin, Gazdag Dániel még játszik a bajnokságban, Bolla Bendegúzra a svájci kupadöntő vár, rajtuk kívül pedig Styles Callum csatlakozik késve a kerethez. Rossi június 7-éig módosíthat a névsoron.

A csapatban hat olyan futballista található – Gulácsi, Dibusz, Fiola, Lang, Nagy Ádám és Kleinheisler –, aki a 2016-os és a 2021-es kontinenstornán is szerepelt.

Jelen pillanatban minden játékosunk behívható, nincsenek sérültjeink. Ilyenre 2022 szeptembere óta nem volt példa. Két kérdőjel van, de Fiola Attila és Lang Ádám esetében is úgy tűnik, nincs akadálya, hogy csatlakozzanak. Fiolán egyszerű, rutinműtétet hajtottak végre, már az összetartás elejére csatlakozhat, majd akkor mérlegeljük, milyen állapotban van, Langnak még enyhébb a sérülése – nyilatkozta a magyar állampolgársággal is rendelkező tréner.

Rossi azt is elmondta, hogy a keretek létszámának bővítése 26 játékosra elsősorban a nagy csapatok számára előny. Példaként hozta fel, hogy a csoportrivális németeknek 15 olyan játékosa volt, aki a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt. Megjegyezte, a franciák és az angolok is akár ötven azonos szintet képviselő futballistát meghívhatnak, ugyanakkor neki 15-16 olyan labdarúgója van, aki becserélhető.

Ez azt jelenti, hogy a kezdőn kívül öt-hat olyan csere lesz, akit ha pályára, küldök, nem kell megsiratni a lecserélt játékost. Nem tudnám, hogyan tartsak edzést 27 mezőnyjátékosnak, ezért logikusabbnak tűnt, hogy kijelölöm a végleges keretet. A tartalékoktól azt kérem, tartsák magukat olyan kondícióban, hogy ha szükség van rájuk, ne legyenek lemaradva – indokolta a kapitány ezzel azt is, hogy azonnal kijelölte a végleges keretét.

Az 59 éves szakember szót ejtett a kapuskérdésről is, mostanra már van egy elgondolása, amely nemrég született meg benne. Szerinte a kezdő posztra pályázó Dibusz Dénes és Gulácsi Péter sok szempontból egyenértékű, mindkettejüket nagyra becsüli, ezért együtt fog velük beszélni a döntéséről.

Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket. Ettől még 99 százalék, hogy ők nyernek, az előző három összecsapásunkon mégsem veszítettünk ellenük – mondta Rossi.

A felkészülés és az edzőtábor kapcsán a mester elmondta, hogy az első héten a fizikai felkészítésé lesz a főszerep, utána kezdik a felkészítést az írek, majd az izraeliek ellen. A dublini és debreceni találkozón szeretne mindent kipróbálni, amire az Eb-n szükség lehet. A magyarok június 10-én utaznak a Németországba, aztán 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.


A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)

Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A Budapesti Közlekedési Központ az idén is csatlakozik a Magyar Kerékpárosklub kezdeményezéséhez: reggelivel várják a biciklivel közlekedőket 2024. május 14-én, kedden az Erzsébet téri MOL Bubi gyűjtőállomás mellett.