Guzi Blanka győzött a szófiai öttusa világkupa-versenyen

Bulgáriában folytatódott az öttusázók világkupa-sorozata. A magyar csapatból a nők remek eredménnyel zárták a viadalt.

Guzi Blanka győzött, Erdős Rita pedig az ötödik helyen végzett az öttusázók idei negyedik világkupa-versenyén, Szófiában. A 77 fős mezőny a szerdai selejtezőben három csoportban küzdött a 12 közé kerülésért, ami elődöntőt ért. Ez a három magyar induló közül Guzinak és Erdősnek sikerült, Barta Luca nem jutott tovább. A csütörtöki körvívásban Guzi és Erdős is 16 győzelmet aratott és 19 ellenfelétől kapott ki, ami jó alapot teremtett számukra a folytatáshoz. Sikerrel vették ez után pénteken az elődöntőt is, így az idén először fináléba kerültek.

A vasárnapi napot holtversenyben a 12. pozícióból kezdték. Guzi két verőhibával ment végig a pályán, majd a bónuszvívásban két pontért egy ellenfelet győzött le, a 200 méteres úszásban pedig 2:17.75 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el. Összesítésben így a hetedik helyen állt, 26 másodpercre volt a dobogótól a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás rajtjánál. A kombinált számban az első sorozata nem sikerült jól, de aztán már pontosabban célzott és közben fokozatosan zárkózott fel. A harmadik lövészetből negyedikként jött ki, az utolsóból másodikként, végül pedig hosszú hajrával megelőzte a brit Jessica Varleyt is. A kombinált számban 11:08.70 perccel a legjobb időt érte el.

Nem számítottam erre az eredményre, mert nehéz hetek vannak mögöttem. A kemény munkának most meglett az eredménye. Nagyon boldog vagyok, mert a győzelem mindig erőt ad – nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek, utalva arra, hogy a korábbi állomásokon, Kairóban és Budapesten nem sikerült neki a vívás. Hozzátette, hogy a kombinált szám előtt nem gondolt arra, hogy nyerhet, legfeljebb dobogós helyezésben bízhatott, és arra figyelt, hogy egy jó lövészetes futást hozzon össze. Aztán a végén, amikor közelített Jessica Varleyre, érezte, hogy tud nála gyorsabban futni, így még őt is megelőzte. Guzi Blanka ezt megelőzően tavaly Budapesten nyert világkupát.

Erdősnek három verése és három másodperc időtúllépése volt lovaglásban, a központi páston nem szerzett pluszpontot, majd az úszásban 2:24.05-tel 11. lett. Az összetett számnak a 12. pozícióból vágott neki, jó lövészetekkel és remek tempóban futva szépen lépegetett előre, végül nem sokkal lemaradva a dobogóról negyedikként ért célba. Végül egy hellyel hátrébb sorolták, mert kicsit hamarabb indult, mint kellett volna. A lövészetes futásban 11:10.10 perccel Guzi mögött a második legjobb volt.

Martinek János szövetségi kapitány a verseny kapcsán azt emelte ki, hogy mindkét döntős magyar versenyzőnek jobban sikerült a rangsoroló vívása, mint általában szokott és ez meghatározó volt, mert nem a mezőny végéről kellett kezdeniük a vasárnapi döntőt. Úgy vélte, a magyarok teljesítménye a rontások ellenére ezúttal jónak számított a lovaglásban, mert ebben a számban többen kiszálltak a versenyből. Guzi Blanka az úszásával előre tudott lépni, a kombinált számban pedig mindketten remekeltek. Martinek János emlékeztetett rá, hogy Erdős Ritának ez volt az első döntős helyezése felnőtt világkupán.

A férfiak versenyében Demeter Bence a 16. helyen végzett az öttusázók idei negyedik világkupa-versenyén, Szófiában. A másik magyar döntős, Szép Balázs a lovaglásban pont nélkül maradt, és nem folytatta a versenyt. A szintén 77 fős mezőny a csütörtöki selejtezőben három csoportban küzdött a 12 közé kerülésért, ami elődöntőt ért. Ez mindhárom magyar indulónak, Demeter és Szép mellett Tamás Józsefnek is sikerült. A pénteki körvívásban az előző állomáson, Budapesten ezüstérmes Szép és Demeter is eredményes volt, 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárt, Tamás pedig 16 ellenfelét tudta megszúrni, míg 19-től kikapott. A szombati elődöntőt előbbi kettő vette sikerrel, utóbbi befejezte szereplését.

A magyar fővárosban ötödik Demeter, illetve Szép a körvívás eredményével hatos holtversenyben a hetedik helyről kezdte a szombati 18-as döntőt, melyben egyiküknek sem sikerült a lovaglás. Demeter hat akadályveréssel ment végig a pályán, Szép Balázst pedig több ellenszegülés után kicsengették. Előbbi a maximális 300-ból 258 pontot szerzett, utóbbi viszont pont nélkül maradt, és a két hét múlva esedékes világkupadöntőt szem előtt tartva már nem is folytatta a versenyt. A bónuszvívásban Demeter három ellenfelét legyőzve hat pluszpontot szerzett, majd a 200 méteres úszásban 2:13.84 perccel 16. lett, így a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak ugyanebből a pozícióból vágott neki, majd ezen a helyen ért célba. A kombinált számban 11:12.10 perccel ugyancsak a 16. időt érte el.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi ötkarikás mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.