A belga Thibau Nys lett a Tour de Hongrie győztese

A belga Thibau Nys lett a Tour de Hongrie győztese

A Lidl-Trek 21 éves belga tehetsége diadalmaskodott a magyar kerékpáros körversenyen. A két szakaszt is megnyerő Thibau Nys az összetett mellett a pontversenyben is az első helyen végzett.

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott. A legjobb magyar Pécsett és az összetettben is Dina Márton volt.

Vasárnap Siófok főteréről vágott neki a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán a – 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő – 173 kilométeres távnak a mezőny. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó sárga trikós belga Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a tavalyi kiírásban Pécsen diadalmaskodó svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel maradt el az éllovastól.

Tamásiban, Dombóváron és Orfűn került sor a 2024-es magyar körverseny utolsó három részhajrájára, hogy aztán a helyenként csaknem húszszázalékos meredekségű pécsi Bárány út háromszori megmászása után az állatkert előtt dőljön el az összetett. Sokan voltak kíváncsiak a siófoki rajtra, az utak mentén is számos néző tekintette meg a záróetapot: együtt lehetett látni a Pókembert és egy indián leányt, egy űrhajós a Nagy pénzrablás című sorozat egyik rablójával közösen üdvözölte a mezőnyt, Tamásiban kivonultak a tűzoltók és traktorokból formált mozgó élőkép is fogadta a bringásokat, akiket lovasfogatról is megnéztek.

Az előző naphoz hasonlóan sok volt a sikertelen szökési kísérlet, ez gyors kezdést eredményezett – 49,1 kilométeres volt az első óra átlaga –, végül Tamási előtt tudott eltekerni a részhajrában érdekelt 11 fős csoport. Ebben ott volt a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszát az elmúlt két évben megnyerő cseh Adam Toupalik, illetve a többször próbálkozó Mark Cavendish is. A 2011-ben világbajnok brit sprinter célja a zöld trikó megszerzése volt, meg is nyerte mindhárom részhajrát, majd az első pécsi mászáskor leszakadt a szökevénycsoportról, melynek legnagyobb előnye öt és fél perc volt, ekkortájt viszont már csak egy.

Korán megindultak a próbálkozások az egyre fogyatkozó mezőnyből, amely az utolsó szökevényeket 17 kilométerrel a cél előtt fogta meg. Ekkor a magyarok közül a fehér trikós Dina volt ott a nagyjából harmincfős bolyban. Az esélyesek csoportjában az UAE állt az élre az utolsó emelkedő elején, a csapatnak két bringása is "lőtávolban" volt összetettben a sárga trikóstól. Dina Márton a sor elejében helyezkedett, akárcsak a sárga trikós. Másfél kilométernél négyen elszakadtak a csoporttól, a címvédő és tavaly itt diadalmaskodó Marc Hirschi leszakadt, a hajrában pedig Poels indult jó ütemben és a 2021-ben összetett győztes ausztrál Damien Howsont, illetve a német bajnok Emanuel Buchmannt megelőzve elsőként ért az állatkert elé. A negyedikként célba érő Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, Buchmannt és a holland Poelst megelőzve. Az etapot kilenc kerékpáros nem fejezte be.

Nagyon kemény finálé volt! A szakasz elején jó érzéseim voltak, nagyon erősnek éreztem magam. Az első felmenetel azonban rendkívül nehezen alakult, sokkal jobban szenvedtem, mint vártam. A második már jobb volt, addigra tudtam valamennyire regenerálódni. Ami a végét illeti, valamelyest csalódott vagyok, hogy nem sikerült megszereznem a harmadik etapsikerem, de túlságosan az összetett elsőség járt a fejemben, senkinek nem akartam előnyt adni, ez vezetett ehhez az eredményhez. Nagyon boldog vagyok egy csodálatos hét végén – értékelt a versenyt követően Nys, aki – Cavendish elől megkaparintva – a zöld trikót is kiérdemelte.

A szakaszgyőztes Poels szerint is szenvedős volt a hajrá, amint azt felidézte, ki tudott alakítani egy kis különbséget, a saját tempójában haladt, a sikert pedig igazán az utolsó 150 méteren tartotta meg, ahol már lankásabb volt valamivel az út.

Dina Márton az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott. A szakasz eleje még gyorsabb volt, mint amire gondoltam, 48 és feles átlaggal érkeztünk a hegyekhez. Elég erős szökevénycsoport volt elöl, arra számítottam, hogy neki fogunk ugrani a hegyeknek. A szakasz elején nem éreztem jól magam, de ezek szerint annyira senki sem, így ott tudtam maradni az elejével. Boldog vagyok, a fehér trikó megszerzése volt a magyar válogatott egyik célja, örülök, hogy ezt sikerült teljesíteni. Elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val – fogalmazott Dina, aki az etapot is, az összetettet is a 13. pozícióban zárta.

A hegyi pontversenyben a belga Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) a szökésben lévő csapattársa segítségével megőrizte elsőségét, így ő vihette haza a piros trikót.


Eredmény, 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km:
1. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 3:53:27 óra
2. Damien Howson (ausztrál, Q36,5) azonos idővel
3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i
4. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) a. i.
...13. Dina Márton (magyar válogatott) 22 mp h.

A 45. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:
1. Nys 19:36:00 óra
2. Buchmann 12 másodperc hátrány
3. Poels 18 mp h.
...13. Dina 1:19 perc hátrány

További trikósok:
Piros trikó (hegyi pontverseny): Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise)
Zöld trikó (pontverseny): Thibau Nys (belga, Lidl-Trek)
Fehér trikó (az összetett legjobb magyarja): Dina Márton (magyar válogatot)

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.