Alig vásárolnak befektetési céllal a hazai ingatlanpiacon

Alig vásárolnak befektetési céllal a hazai ingatlanpiacon

Többéves mélypontra süllyedt Magyarországon a befektetési célú lakásvásárlást tervezők aránya, a szakértők szerint főleg a kiugró hozamot kínáló állampapírok miatt. A következő egy évben így a saját célra vásárlók lehetnek kedvező helyzetben.

A magyarországi lakáspiacon, ezen belül főleg Budapesten és a nagy egyetemvárosokban a befektetési célú lakásvásárlások száma jelentősen visszaesett, és rövid távon nem is várható fordulat, azonban 1,5-2 éves viszonylatban már igen – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely ismerteti a vállalat saját kutatását és a Reacty Digitallal közösen készített online reprezentatív felmérés eredményeit a befektetési vásárlók terveiről.

A két cég közös kutatásának márciusi eredményei alapján a következő tizenkét hónapban lakóingatlan vásárlását tervezők csupán 10 százaléka szeretne befektetési céllal vásárolni. Szemben a tavaly novemberi 18, illetve a 2021 szeptemberi 24 százalékos aránnyal. Azaz jelentősen csökkent a befektetési céllal lakásvásárlók aránya. Az eredményeket megerősítette az ingatlanközvetítő közel 10 ezer látogatója körében végzett áprilisi felmérése is, amiből szintén az derül ki, hogy minden tizedik lakásvásárló tervez befektetési célú ingatlanvásárlást a következő egy évben.

A befektetők visszaszorulása nem meglepetés. 2022 óta több mint 1000 milliárd forintnyi megtakarítás áramlott a kiugró hozamot nyújtó állampapírokba, ami a lakáspiaci forgalom alakulásán is látható. 2022-ben a lakáspiaci forgalom 4100 milliárd forintra rúgott, tavaly viszont már csak 3000 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a lakóingatlanok. Amennyiben az állampapírokban lévő extra befektetéseknek csak egy része jelenik meg később a lakáspiacon, az érezhető lökést adhat a keresletnek és az adásvételek számának. Egyúttal változás jöhet a lakásárak tekintetében is, a befektetők megjelenése a jelenlegi stagnáló árakat felfelé mozdíthatja el – ismertette a kutatások adatait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az cég lakásárindexe szerint az utóbbi időszakban mindössze 3-4 százalékos éves drágulás volt látható az országos piacon. Hasonló mértékű éves áremelkedést mutatnak az MNB és a KSH legfrissebb lakásárindexei is.

Az ingatlan.com előrejelzéséről a szakértő elmondta azt is, hogy a befektetési célú vásárlókra a következő egy évben még csak mérsékelten lehet számítani a viszonylag magas állampapír hozamok miatt. Emiatt jó helyzetben vannak azok, akik most szeretnének lakóingatlant vásárolni. A kínálat ugyanis bőséges, a 2022-es szinthez képest 40, a tavalyihoz mérten pedig 10 százalékkal szélesebb a választék. Közben pedig a vásárlók alkupozíciója továbbra is magas, átlagosan 6-7 százalékos.

Azért érdemes lépniük a költözést tervezőknek, mert a jelenlegi éves 3-4 százalékos lakásdrágulási ütem a befektetők visszatérésével akár 5-10 százalékra is emelkedhet. Erre viszont csak 2025 tavasza után lehet számítani – zárta gondolatait Balogh László.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.