A pénzügyi rendszer átalakul, de a készpénz még jó ideig velünk marad

Idén több olyan változás is életbe lép, amely még korszerűbbé teszi az azonnali fizetési rendszert. Bár a pénzügy is jelentős digitalizáción megy keresztül, a készpénzt egy darabig még nem fogjuk száműzni – derült ki a felelős fintech kerekasztalbeszélgetés során.

„Mi lesz veled, készpénz?” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést március 20-án szerdán a Felelős Fintech Díjat életre hívó Számlázz.hu. Az eseményen a magyarországi fintech világ jelentős szereplői járták közbe azt a kérdéskört, hogy eltűnhet-e valaha a készpénz, és ebben a folyamatban milyen szerep jut a fintech cégeknek. Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője, Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Horváth Attila, a BIG FISH Payment ügyvezető igazgatója, és Réti Bálint, a Magyar Fintech Szövetség elnökhelyettese egyetértettek abban, hogy a készpénz még jó ideig velünk marad, de egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, és kulcsfontosságú lesz a fogyasztók edukációja is.

Sokan nem tudják elképzelni, hogy ne használjanak készpénzt, pedig – távolabbról nézve – a készpénz csak azért létezhet, mert az emberek a világon mindenhol elhiszik, hogy színes papírdarabokért cserébe kapnak tojást, benzint. Miért ne hihetnék ugyanezt elektronikus adat-csomagokról is? Ha pedig valaki azzal érvel, hogy “de egy globális áramszünet vagy internet leállás esetén mi lesz az elektronikus adat-csomagokkal”, annak van egy rossz hírem: ilyen esetekben a készpénzt sem fogja elfogadni senki. Ezért az emberi kényelem-szeretet és lustaság, valamint a tényleg jó fintech-megoldások a szabályozási környezet ilyen irányú törekvéseivel együtt előbb-utóbb minimálisra csökkentik vagy akár teljesen meg is szüntethetik a készpénz-használatot – fejtette ki Ángyán Balázs.

Selmeczi-Kovács Zsolt elmondta, hogy a négy éve bevezetett azonnali átutalással egy olyan új fizetési mód indult el, amely valós alternatívát jelent a fogyasztók számára a nem minden fizetési helyzetben használható készpénzzel vagy kártyás fizetési móddal szemben. Az azonnali átutalás a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően idén szeptembertől a kiskereskedelmi és online boltokban is tömegesen elérhetővé válik a fogyasztók számára. Számításaink szerint az azonnali átutalások aránya megduplázódik, ezzel jelentősen kannibalizálva a készpénzes fizetések hányadát – emelte ki a GIRO Zrt. első embere.

A készpénz teljes megszüntetésének egyelőre nincs realitása Magyarországon. A digitális írástudás, a pénzügyi kultúra és a bizalom hiánya még mindig jelen van a vásárlók és a kereskedők szélesebb csoportjainál. Magyarország elkötelezett abban, hogy 2030-ra az elektronikus fizetések aránya elérje a 66 százalékot – ez egy olyan célkitűzés, amely megvalósíthatónak látszik. Ennek kiemelt előfeltételei az edukáció, a tudás és tudatosság növelése, mind a vásárlói, mind a kereskedői oldalon, illetve a kereskedők motiválása, az elfogadási költségek csökkentése – ismertette Horváth Attila. Hozzátette azt is, hogy a közeljövő vezető megoldásai egyértelműen a (mobil)tárcák lesznek, de az azonnali utaláson alapuló fizetési megoldásoknak szintén nagy jövőjük van, a 2024-es és a 2025-öt évek áttörést hozhatnak ebben.

Réti Bálint úgy látja, hogy a mai a fiataloknál már egyértelműen a kényelem dominál jobban. Bár a készpénznek van feelingje, és a magánszemélyek számára biztonságot is tud adni, meg lehet fogni, ugyanakkor macerás felvenni, nehézkes kezelni, lassabb a vásárlási folyamat. A céges vásárlások esetében pedig már most sem éri meg a készpénz, mert egyre több adminisztratív nehézséget is okoz, de ami a fontosabb: kimarad azokból a fintech megoldásokból, amelyek finanszírozási oldalon versenyképessé tehetik a céget.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.