A pénzügyi rendszer átalakul, de a készpénz még jó ideig velünk marad

Idén több olyan változás is életbe lép, amely még korszerűbbé teszi az azonnali fizetési rendszert. Bár a pénzügy is jelentős digitalizáción megy keresztül, a készpénzt egy darabig még nem fogjuk száműzni – derült ki a felelős fintech kerekasztalbeszélgetés során.

„Mi lesz veled, készpénz?” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést március 20-án szerdán a Felelős Fintech Díjat életre hívó Számlázz.hu. Az eseményen a magyarországi fintech világ jelentős szereplői járták közbe azt a kérdéskört, hogy eltűnhet-e valaha a készpénz, és ebben a folyamatban milyen szerep jut a fintech cégeknek. Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője, Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Horváth Attila, a BIG FISH Payment ügyvezető igazgatója, és Réti Bálint, a Magyar Fintech Szövetség elnökhelyettese egyetértettek abban, hogy a készpénz még jó ideig velünk marad, de egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, és kulcsfontosságú lesz a fogyasztók edukációja is.

Sokan nem tudják elképzelni, hogy ne használjanak készpénzt, pedig – távolabbról nézve – a készpénz csak azért létezhet, mert az emberek a világon mindenhol elhiszik, hogy színes papírdarabokért cserébe kapnak tojást, benzint. Miért ne hihetnék ugyanezt elektronikus adat-csomagokról is? Ha pedig valaki azzal érvel, hogy “de egy globális áramszünet vagy internet leállás esetén mi lesz az elektronikus adat-csomagokkal”, annak van egy rossz hírem: ilyen esetekben a készpénzt sem fogja elfogadni senki. Ezért az emberi kényelem-szeretet és lustaság, valamint a tényleg jó fintech-megoldások a szabályozási környezet ilyen irányú törekvéseivel együtt előbb-utóbb minimálisra csökkentik vagy akár teljesen meg is szüntethetik a készpénz-használatot – fejtette ki Ángyán Balázs.

Selmeczi-Kovács Zsolt elmondta, hogy a négy éve bevezetett azonnali átutalással egy olyan új fizetési mód indult el, amely valós alternatívát jelent a fogyasztók számára a nem minden fizetési helyzetben használható készpénzzel vagy kártyás fizetési móddal szemben. Az azonnali átutalás a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően idén szeptembertől a kiskereskedelmi és online boltokban is tömegesen elérhetővé válik a fogyasztók számára. Számításaink szerint az azonnali átutalások aránya megduplázódik, ezzel jelentősen kannibalizálva a készpénzes fizetések hányadát – emelte ki a GIRO Zrt. első embere.

A készpénz teljes megszüntetésének egyelőre nincs realitása Magyarországon. A digitális írástudás, a pénzügyi kultúra és a bizalom hiánya még mindig jelen van a vásárlók és a kereskedők szélesebb csoportjainál. Magyarország elkötelezett abban, hogy 2030-ra az elektronikus fizetések aránya elérje a 66 százalékot – ez egy olyan célkitűzés, amely megvalósíthatónak látszik. Ennek kiemelt előfeltételei az edukáció, a tudás és tudatosság növelése, mind a vásárlói, mind a kereskedői oldalon, illetve a kereskedők motiválása, az elfogadási költségek csökkentése – ismertette Horváth Attila. Hozzátette azt is, hogy a közeljövő vezető megoldásai egyértelműen a (mobil)tárcák lesznek, de az azonnali utaláson alapuló fizetési megoldásoknak szintén nagy jövőjük van, a 2024-es és a 2025-öt évek áttörést hozhatnak ebben.

Réti Bálint úgy látja, hogy a mai a fiataloknál már egyértelműen a kényelem dominál jobban. Bár a készpénznek van feelingje, és a magánszemélyek számára biztonságot is tud adni, meg lehet fogni, ugyanakkor macerás felvenni, nehézkes kezelni, lassabb a vásárlási folyamat. A céges vásárlások esetében pedig már most sem éri meg a készpénz, mert egyre több adminisztratív nehézséget is okoz, de ami a fontosabb: kimarad azokból a fintech megoldásokból, amelyek finanszírozási oldalon versenyképessé tehetik a céget.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...