Magasabb fokozatba kapcsolt februárban a lakáspiac

Magasabb fokozatba kapcsolt februárban a lakáspiac

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Februárban havi és éves összevetésben egyaránt bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán, miközben a kereslet is jelentősen emelkedett – derült ki az ingatlan.com februári kereslet-kínálati összesítőjéből. Mindez arra utal, hogy az év második hónapjában is élénkült a lakáspiac.

2024-ben eddig egy lassú, de egyértelmű élénkülés indult el a magyarországi lakáspiacon, a kereslet és a kínálat is egyaránt bővült februárban. Az eladó lakások iránt több mint 260 ezer érdeklődés érkezett, ami 25 százalékkal múlta felül a tavaly februári értéket. Ebben szerepet játszott a lakáshitelkamatok csökkenése is, sőt, a jegybanki alapkamat tovább csökkenése szintén hozzájárul az alacsonyabb kamatkörnyezethez. A megfizethetőbb lakáshitelek amiatt is fontosak a vevők számára, mert a CSOK Plusz elindulása mellett azok a vásárlók is bátrabbak lehetnek, akik piaci alapú hitelből finanszíroznák a költözést – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a lakáspiaci élénkülést jól szemlélteti az is, hogy nemcsak éves összevetésben, hanem januárhoz képest is erősödött a kereslet, mégpedig 3 százalékkal.

A kereslet élénkülésével párhuzamosan a kínálat is bővült februárban, és már 146 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedésnek felel meg. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők az év második hónapjában 1 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel mint egy évvel ezelőtt. A 30 ezer feladott eladó lakóingatlan-hirdetés januárhoz képest viszont 8 százalékos bővülést mutat.

Az ingatlanközvetítő portál szakértője szerint a kereslet és kínálat változása alapján elmondható, hogy kiszámítható és növekvő pályára állt a lakáspiac Az árak emelkedése ugyanakkor még nem indult meg, ami jó hír lehet a vevők számára.

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az országon belül. Balogh László példaként említette, hogy Csongrád-Csanád vármegyében több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet tavaly februárhoz képest, ez pedig elsősorban a kínai autógyár, a BYD Szegedre tervezett beruházásának köszönhető. Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is kiemelkedő mértékben, 37-46 százalékkal fokozódott a kereslet az oldalon meghirdetett ingatlanok iránt.

A fővárosi lakáspiac 21 százalékos növekedést könyvelhetett el, és csak két vármegyében – Zalában és Békésben – maradt el a kereslet élénkülése, azonban ott is stagnálásról beszélhetünk – zárta gondolatait az elemző.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...