Magasabb fokozatba kapcsolt februárban a lakáspiac

Magasabb fokozatba kapcsolt februárban a lakáspiac

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Februárban havi és éves összevetésben egyaránt bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán, miközben a kereslet is jelentősen emelkedett – derült ki az ingatlan.com februári kereslet-kínálati összesítőjéből. Mindez arra utal, hogy az év második hónapjában is élénkült a lakáspiac.

2024-ben eddig egy lassú, de egyértelmű élénkülés indult el a magyarországi lakáspiacon, a kereslet és a kínálat is egyaránt bővült februárban. Az eladó lakások iránt több mint 260 ezer érdeklődés érkezett, ami 25 százalékkal múlta felül a tavaly februári értéket. Ebben szerepet játszott a lakáshitelkamatok csökkenése is, sőt, a jegybanki alapkamat tovább csökkenése szintén hozzájárul az alacsonyabb kamatkörnyezethez. A megfizethetőbb lakáshitelek amiatt is fontosak a vevők számára, mert a CSOK Plusz elindulása mellett azok a vásárlók is bátrabbak lehetnek, akik piaci alapú hitelből finanszíroznák a költözést – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a lakáspiaci élénkülést jól szemlélteti az is, hogy nemcsak éves összevetésben, hanem januárhoz képest is erősödött a kereslet, mégpedig 3 százalékkal.

A kereslet élénkülésével párhuzamosan a kínálat is bővült februárban, és már 146 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedésnek felel meg. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők az év második hónapjában 1 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel mint egy évvel ezelőtt. A 30 ezer feladott eladó lakóingatlan-hirdetés januárhoz képest viszont 8 százalékos bővülést mutat.

Az ingatlanközvetítő portál szakértője szerint a kereslet és kínálat változása alapján elmondható, hogy kiszámítható és növekvő pályára állt a lakáspiac Az árak emelkedése ugyanakkor még nem indult meg, ami jó hír lehet a vevők számára.

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az országon belül. Balogh László példaként említette, hogy Csongrád-Csanád vármegyében több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet tavaly februárhoz képest, ez pedig elsősorban a kínai autógyár, a BYD Szegedre tervezett beruházásának köszönhető. Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is kiemelkedő mértékben, 37-46 százalékkal fokozódott a kereslet az oldalon meghirdetett ingatlanok iránt.

A fővárosi lakáspiac 21 százalékos növekedést könyvelhetett el, és csak két vármegyében – Zalában és Békésben – maradt el a kereslet élénkülése, azonban ott is stagnálásról beszélhetünk – zárta gondolatait az elemző.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.