Már nagyon várja a budapesti sakkolimpiát a FIDE elnöke

Már nagyon várja a budapesti sakkolimpiát a FIDE elnöke

A Nemzetközi Sakkszövetség első embere hosszabb írásban méltatta az év egyik legfontosabb eseményét. A sakkolimpiának szeptemberben Budapest lesz a házigazdája.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) büszke rá és boldogan fogadja, hogy Magyarország ad otthont idén a 45. sakkolimpiának, tekintettel az ország elképesztő sakkörökségére és a mai sakkvilágban elfoglalt helyére – írta Arkagyij Dvorkovics elnök a FIDE honlapján. A sportág számára ah év legfontosabb versenyét köszöntő hosszabb anyagban a FIDE első embere úgy fogalmazott, hogy a szövetség nagy várakozással tekint a budapesti sakkolimpiára, és a szervezőkkel együttműködve arra törekszik, hogy a rendezvényt emlékezetes és befogadó élménnyé tegyék a résztvevők és a nézők számára, és valóban otthon érezzék magukat Magyarországon.

Dvorkovics a szeptember 10. és 23. közötti versenyt monumentálisnak, és olyan eseménynek minősítette, amely újabb mérföldkő lesz Magyarország gazdag sakktörténetében. Az írásban kiemelik azt is, hogy az eddigi sakkolimpiákon szerzett 12 csapatéremmel Magyarország az egyik legeredményesebb sakknemzet.

A sportvezető kiemelte, hogy a sakk otthon van Magyarországon, mivel az ország számos nagyszerű sakkozó otthona Maróczy Gézától Lilienthal Andorig, Szabó Lászlótól Portisch Lajosig, Adorján Andrásig, Ribli Zoltánig és Lékó Péterig, és a legismertebb magyar sakkcsodaként említik a Polgár nővéreket, Juditot, Zsuzsannát és Zsófiát.

A sakkolimpia színhelye Magyarország egyik legmodernebb rendezvényközpontja, a BOK Sportcsarnok, amely akár tízezer fő befogadására is alkalmas – olvasható a cikkben, amely arra is kitér, hogy a versennyel párhuzamosan Budapest otthont ad majd a megalakulásának századik évfordulóját ünneplő FIDE kongresszusának is.

Az anyag idézte Polyánszky Zoltánt, a Magyar Sakkszövetség elnökét, aki szerint a sakkban az egyik legjobb dolog az, hogy nemzetközi.

Az olimpia összehoz mindannyiunkat, és ismét megmutatja, hogy a sakk nem csak fekete-fehér. Kormányunk sportstratégiájának köszönhetően Magyarország az elmúlt években számos világesemény professzionális házigazdája lett. Megtiszteltetés, hogy e folyamat részeként sakkolimpiát is rendezhetünk, és mindent megteszünk, hogy valamennyi vendégünk számára emlékezetes legyen – írta az MSSZ tavaly megválasztott vezetője.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.