A vadmacskát választották az év emlősének

A vadmacskát választották az év emlősének

A Magyarországon is őshonos fajok megismertetése és védelme érdekében minden évben kiválasztják az év emlősét a VADONLESŐ Program keretében. 2024-ben a hazánkban fokozottan védett vadmacskára esett a választás.

A VADONLESŐ Program és támogató szervezetei 2014 óta minden évben kiválasztanak egy-egy hazánkban is őshonos emlőst, a megismerésüket és hatékonyabb védelmüket kitűzve célul. Idén a vadmacskára esett a választásuk.

A vadmacska sok térségben megtalálható, beleértve Európát, Ázsiát és Észak-Afrikát is. Bár sokan összetéveszthetik az elvadult házi macskával, és a két faj keveredni is képes egymással, jellegzetes eltérések vannak köztük: a vadmacska könnyen felismerhető zömök testalkatáról és szabályos gyűrűkben végződő tömött farkáról. Nem veszélyeztetett, de fokozottan védett faj (Magyarországon 2012 óta, természetvédelmi értéke 250 000 forint).

Csökkenő élőhely és élelemhiány

Az élőhelyvesztés az egyik legnagyobb fenyegetés a vadmacskák számára. Az erdőirtás, a városi terjeszkedés és az infrastrukturális fejlesztések mind olyan tényezők, amelyek csökkentik azokat a területeket, ahol a vadmacskák élnek és vadásznak. Az élőhelyvédelemre irányuló intézkedések, mint például védett területek kijelölése és fenntartása, létfontosságú a vadmacskák védelme szempontjából. Természetes zsákmányaik védelme és az élőhelyük minőségének megőrzése is nélkülözhetetlen számukra.

Kereszteződés és hibrid-utódok

A vadmacska és a házi macska kereszteződése jelentős veszélyt hordoz magában. A hibrid-utódok negatívan befolyásolhatják a vadon élő vadmacska-populációkat, ezen kívül növelhetik a zsákmányállatok iránti versenyt, hozzájárulva az ökológiai egyensúly megváltozásához, és növelhetik a betegségek terjedésének kockázatát is.

A vadmacska lett az év emlőse 2024-ben.
Forrás: VADONLESŐ Program

Mit tehetünk?

Az emberek tudatosságának növelése a vadmacskák fontosságáról és a megőrzésükhöz való hozzájárulás szükségességéről kulcsfontosságú. Az oktatás és ismeretterjesztés révén az emberek megérthetik, hogyan lehetnek részesei a vadmacskák és más vadon élő fajok védelmének. A vadmacskákkal kapcsolatos kutatás és monitorozás is szükséges. A populációk egészségének és dinamikájának megértése segít az állapotuk megfelelő kezelésében. Ez magában foglalja a járványok elleni védekezést és az állományok genetikai sokféleségének megőrzését.

A vadmacska védelme nem csupán az adott faj megóvását jelenti, hanem a biodiverzitás és az ökoszisztéma egészségének fenntartását is. A fenntartható gyakorlatok és az emberek együttműködése révén lehetőség van arra, hogy a vadmacskák és más vadon élő állatok harmonikusan élhessenek együtt az emberrel, fenntartva az ökológiai egyensúlyt.

A VADONLESŐ honlapján további információk találhatók a rendezvénysorozattal és a programmal kapcsolatban.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...