Fordulat jöhet a lakáspiacon, de nem ússzuk meg az áremelkedést

Fordulat jöhet a lakáspiacon, de nem ússzuk meg az áremelkedést

A magyarországi ingatlanpiacot a korábbi években jellemző két számjegyű drágulás után 2023 utolsó negyedévében alig 2 százalékkal emelkedett a lakások átlagos ára. Az országon belül azonban továbbra is igen markáns eltérések vannak.

Többéves trendnek mondott búcsút 2023-ban a magyarországi lakáspiac a kínálati árak alapján. Az ingatlan.com lakásárindexe a legfrissebb decemberi adatokat is figyelembe véve vette górcső alá, az előző évben tapasztalt lakásár-változások tendenciáit.

Kis mértékben drágultak a lakások

Országosan mindössze 1,8 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez minimális eltérésnek felel meg, egyben nagyon drasztikus lassulást jelent a korábbi évekhez képest. Hiszen 2019 és 2022 közötti időszak utolsó negyedéveit tekintve 20-24 százalékos volt az éves áremelkedés üteme. Ez alól csak a 2020-as év volt kivétel, amikor a koronavírus-járvány miatt 6 százalékra lassult az éves lakásdrágulás tempója. Az árnövekedés leállására egyébként számítani lehetett, hiszen sokan elhalasztották a lakásvásárlást a magas tavalyi kamatszintek, az januártól induló új állami lakásprogram miatt – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlanközvetítő portál szakértője kiemelte, hogy a tavalyi év egészét vizsgálva hullámzó volt a lakásárak éven belüli mozgása, mert január és május között 1,9 százalékos drágulás volt megfigyelhető, a nyári hónapokban viszont másfél százalékkal csökkentek az árak. A szeptemberi fél százalékos árnövekedés után ugyanilyen mértékű árcsökkenés történt az őszi hónapokban. Decemberben az országos lakásárak viszont 0,8 százalékkal emelkedtek, ami annak is köszönhető, hogy 2023 utolsó hónapjában a kereslet is 15 százalékkal élénkült. A lendületes 2024-es évkezdet a decemberi élénkülés miatt nem is tekinthető akkora meglepetésnek.

Új sztárrégiók jelentek meg a hazai ingatlanpiacon

Habár a lakásárindex átlagosan 1,8 százalékos emelkedést mutat 2023-ra vetítve, azonban területi összevetésben jelentős, egyben ellentétes előjelű változások voltak megfigyelhetők. A gazdaságilag a legfejlettebb országrészek közé sorolt nyugat-dunántúli régióban például majdnem 5 százalékkal nőttek a lakásárak a múlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az észak-alföldi régió – köszönhetően az ottani fejlesztéseknek, egyebek mellett a Debrecen-környéki gyárberuházásoknak – még ennél is nagyobb, 5 százalékot is felülmúló áremelkedéssel zárta a decembert.

A teljes lakáspiacot nézve a legfelkapottabbnak számító fővárosi és Pest vármegyei lakáspiacon lényegében elmaradt a drágulás, hiszen mindössze 0,4, illetve 0,8 százalékos volt az árnövekedés. A budapesti eredmény nagy szerepet játszott abban, hogy országosan 2 százalék alatt maradt az éves drágulás üteme. “A dél-dunántúli térséget is érdemes kiemelni, ott ugyanis 0,5 százalékkal csökkentek az árak egy év leforgása alatt – fogalmazott Balogh László.

Fordulatot és áremelkedést hozhat 2024

Az ingatlanszakértő úgy gondolja, hogy 2024-be fordulat következhet be a lakáspiaci forgalmat tekintve. A tavalyi visszaesés után növekedhet az adásvételek száma. Ez részben a CSOK Plusz indulásának és a falusi CSOK bővítésének, részben pedig az korábban elhalasztott vásárlások pótlásának és az egyre alacsonyabbá váló lakáshitelkamatoknak köszönhető. Ugyanakkor az árnövekedés üteme az idén még várhatóan elmarad a forgalom erősödéséhez képest, mivel az elemzők szerint a lakásárak emelkedése országos szinten 3-8 százalék között mozoghat 2024-ben.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe emelkedéssel zárta a négy kereskedési napból álló hetet. A vezető részvények kivétel nélkül erősödéssel vették ki a részüket a BUX eredményéből.