Brutális különbségek voltak 2023 ingatlanpiaci rekordjai között

Brutális különbségek voltak 2023 ingatlanpiaci rekordjai között

A 2023-as év legolcsóbban eladott ingatlana egy 100 négyzetméteres mezőtárkányi ház volt, legdrágább eladott ingatlan pedig egy római-parti luxusvilla.

Izgalmas és eseménydús évet zárt 2023-ban a magyarországi a lakáspiac, ami új rekordok beállításával is együtt járt. Saját adatai alapján a hazai ingatlanpiac legjeit gyűjtötte össze az ingatlan.com.

Három hónap alatt talált gazdára az a mezőtárkányi, kétszobás, 100 négyzetméter alapterületű családi ház, amely 1 millió forintért kelt el júliusban Ezzel az összeggel a legolcsóbb lakóingatlan volt a tavalyi évben. Szintén nem kellett sokat várni a vevőre a legdrágább eladott ingatlan esetében sem. Csupán két hónapig volt a kínálatban az a budapesti Római parton található, 900 négyzetméteres telken álló 460 négyzetméteres és hatszobás villa, ami több mint 700 millió forintért kelt el novemberben. 

A leggyorsabban eladott lakóingatlanok versenye majdnem holtversennyel zárult. A főváros XIV. kerületében lévő Füredi utcai lakótelep egyik kétszobás, 46 négyzetméteres panellakását 31,9 millióért hirdette meg az tulajdonos, a vásárló pedig 18 órán belül jelentkezett érte. Ehhez hasonlóan kevesebb mint 20 óra alatt került új tulajdonosához 82,5 millió forintért egy 100 négyzetméteres, négyszobás isaszegi családi ház. 

Történelmi rekord született a még eladásra váró ingatlanok között is.

Egy szombathelyi kastély ugyanis kereken 30 millió euróért, vagyis több mint 11,48 milliárd forintért kínálnak eladásra, hasonlóan magas összegre pedig eddig nem volt még példa a magyarországi lakóingatlanok piacán. 

A több mint 65 ezer négyzetméteres telken állói 3600 négyzetméter alapterületű, 41 szobás ingatlanban (ez látható borítóképünkön) a hirdetés szerint számos különlegesség található: Széchenyi István könyvesszekrénye, Andrássy Gyula gróf ágya és a Ming dinasztia legutolsó császárának nászéjszakára készített ágya is, valamint Napóleon lengyel szeretőjének hálószobabútorai. Ezen felül további plusz, hogy a kastély saját termálkúttal rendelkezik. 

A kínálatban jelenleg is megtalálható második és harmadik legdrágább ingatlan az acsai és a mocsai kastély, amelyekért 5,05 és 4,98 milliárd forintot szeretnének kapni az eladók.

A legolcsóbb eladó ingatlant egy putnoki 50 négyzetméteres, szigetelt borház képviseli a kínálatban, aminek eladási ára csupán 300 ezer forint. Ezzel történelmi rekord is született, mert ekkora különbség nem mutatkozott a legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlanok ára között. A putnoki borház és a szombathelyi kastély értéke közti különbség több mint 38-ezerszeres, amire még nem volt példa az ingatlanközvetítő portál több mint 25 éves történetében.