Telt házas karácsony: sok magyar tölti szállodában az ünnepeket

Telt házas karácsony: sok magyar tölti szállodában az ünnepeket

Megdőlhet a tavalyi karácsonyi forgalom idén a Szallas.hu várakozása szerint. Az előzetes foglalások alapján Budapest, Eger és Hévíz a legkeresettebb úti célok az ünnepek alatt.

Bár a karácsony az év végi kikapcsolódásról és a feltöltődésről szól, sokan kerekednek fel az ünnepek előtt és alatt is. A magyarországi szállodák foglaltsági szintje a tavalyival azonos a karácsonyi időszakban a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint, emiatt az utolsó pillanatos foglalásokkal akár meg is haladhatja a 2022-es szintet.

Alig több mint 5 százalék a különbség mind a foglalási szám, mind a vendégéjszaka szám tekintetében, egyelőre a múlt év javára – ismertette az ünnepek előtti helyzetet Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Kiemelte, hogy Budapest, Eger, Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló, Szeged, Zalakaros, Pécs, Siófok, Debrecen az utazók kedvenc úti célja a szeretet ünnepén.

Csaknem minden második foglalás hotelbe szól. A szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy ebben az időszakban felértékelődik a kényelem és a szállás mellé járó szolgáltatások is. A foglalási portál adatai alapján jól látszik a wellness iránti kiemelt érdeklődés, hiszen a leadott karácsonyi foglalások fele wellness-szálláshelyre szól. Minden negyedik foglalásnál apartmant választottak az utazók, valamint a vendégek 13 százaléka vendégház, 11 százaléka panzió és 1 százaléka egyéb szállástípus mellett döntött.

A Szallas.hu foglalási adatai alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagos foglalási ár 16930 forint. A hotelek esetében ez 24450 forint, apartmanoknál 8980 forint, vendégházaknál 9680 forint, panzióknál pedig 11540 forint.

A szállásadók többsége mindent megtesz annak érdekében, hogy az ünnepi hangulat garantált legyen. Jellemző a fenyőfaállítás és a karácsonyi dekoráció, valamint a mézeskalács készítés és/vagy díszítés. Sok helyen bevett vendégváró ilyenkor a forralt bor és forró csoki is, de akad olyan szállásadó is, aki hó esetén szánkó bekészítéssel várja vendégeit. Az ünnepi terítéken talán a legtöbbeknél elérhető finomság a bejgli lesz, a hangulatot pedig élőzenével teszik még meghittebbé.

A Szallas.hu belföldi, karácsonyi foglalásai alapján ezek a legkedveltebb úti célok:

  1. Budapest
  2. Eger
  3. Hévíz
  4. Gyula
  5. Hajdúszoboszló
  6. Szeged
  7. Zalakaros
  8. Pécs
  9. Siófok
  10. Debrecen

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...