Telt házas karácsony: sok magyar tölti szállodában az ünnepeket

Telt házas karácsony: sok magyar tölti szállodában az ünnepeket

Megdőlhet a tavalyi karácsonyi forgalom idén a Szallas.hu várakozása szerint. Az előzetes foglalások alapján Budapest, Eger és Hévíz a legkeresettebb úti célok az ünnepek alatt.

Bár a karácsony az év végi kikapcsolódásról és a feltöltődésről szól, sokan kerekednek fel az ünnepek előtt és alatt is. A magyarországi szállodák foglaltsági szintje a tavalyival azonos a karácsonyi időszakban a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint, emiatt az utolsó pillanatos foglalásokkal akár meg is haladhatja a 2022-es szintet.

Alig több mint 5 százalék a különbség mind a foglalási szám, mind a vendégéjszaka szám tekintetében, egyelőre a múlt év javára – ismertette az ünnepek előtti helyzetet Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Kiemelte, hogy Budapest, Eger, Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló, Szeged, Zalakaros, Pécs, Siófok, Debrecen az utazók kedvenc úti célja a szeretet ünnepén.

Csaknem minden második foglalás hotelbe szól. A szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy ebben az időszakban felértékelődik a kényelem és a szállás mellé járó szolgáltatások is. A foglalási portál adatai alapján jól látszik a wellness iránti kiemelt érdeklődés, hiszen a leadott karácsonyi foglalások fele wellness-szálláshelyre szól. Minden negyedik foglalásnál apartmant választottak az utazók, valamint a vendégek 13 százaléka vendégház, 11 százaléka panzió és 1 százaléka egyéb szállástípus mellett döntött.

A Szallas.hu foglalási adatai alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagos foglalási ár 16930 forint. A hotelek esetében ez 24450 forint, apartmanoknál 8980 forint, vendégházaknál 9680 forint, panzióknál pedig 11540 forint.

A szállásadók többsége mindent megtesz annak érdekében, hogy az ünnepi hangulat garantált legyen. Jellemző a fenyőfaállítás és a karácsonyi dekoráció, valamint a mézeskalács készítés és/vagy díszítés. Sok helyen bevett vendégváró ilyenkor a forralt bor és forró csoki is, de akad olyan szállásadó is, aki hó esetén szánkó bekészítéssel várja vendégeit. Az ünnepi terítéken talán a legtöbbeknél elérhető finomság a bejgli lesz, a hangulatot pedig élőzenével teszik még meghittebbé.

A Szallas.hu belföldi, karácsonyi foglalásai alapján ezek a legkedveltebb úti célok:

  1. Budapest
  2. Eger
  3. Hévíz
  4. Gyula
  5. Hajdúszoboszló
  6. Szeged
  7. Zalakaros
  8. Pécs
  9. Siófok
  10. Debrecen

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.