Életmentő társasjátékot alkottak meg Pécsen

Életmentő társasjátékot alkottak meg Pécsen

A mindennapokban is gyakran előforduló egészségügyi vészhelyzetekre fókuszál az Akut Pécs Alapítvány kiadásában decemberben megjelent APAktiviti Light társasjáték, amivel azokat szólítják meg, akik játékos formában szeretnének hasznos, a hétköznapokban is alkalmazható életmentő tudásra szert tenni.

A Pécsi Tudományegyetem KK Sürgősségi Betegellátó Osztály és a 2020 óta működő, a pécsi és Pécs környéki akut ellátásra szoruló betegek ellátásának javítását, a betegelégedettség növelését célul kitűző Akut Pécs Alapítvány közreműködésében született játék legfőbb célja az alapszintű elsősegélynyújtás során alkalmazandó eljárások és ezek alapjainak elméleti és gyakorlati elsajátítása játékos formában.

A játékmező 10 részből áll, a játékosok a mezőkön haladva kártyákat húzva válaszolnak meg elsősegély-fókuszú kérdéseket. Minden résznek saját kérdésköre van, mint például az alapszintű újraélesztés (BLS), iskola, közlekedés, otthon, utca, sürgősségi, mindezek mellett pedig szociális problémákat érintő kérdések is helyet kaptak a játékban.

Az APAktiviti Light nem előzmény nélküli, hiszen 2022 nyarán, szintén az Akut Pécs Alapítvány kiadásában jelent meg az APAktiviti, mely a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítását támogatja játékos formában, ugyanakkor emelt szinten.

A tavalyi társasjáték elsősorban a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak szól, illetve azoknak, akik ezt tanulják, míg a 2023 végén megjelent, a PTE Általános Orvostudományi Kar és a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar december 12-i nyílt napján bemutatott APAktiviti Light, ahogy a neve is mutatja, picit könnyedebb, és azokat célozza, akik érdeklődnek az orvos- és egészségtudományok iránt. Emellett megszólítja a laikus elsősegélynyújtókat is, akiknek játékos formában hasznos és szó szerint életmentő tudással szolgál – árulta el ennek kapcsán dr. Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, a játék ötletgazdája. Szavai szerint az új társasjáték a hétköznapi szituációkra fókuszál, kifejezetten utcai, otthon, a háztartásban előforduló eseteket felvonultatva, rámutatva arra is, hogy milyen esetekben érdemes keresni a háziorvost, mikor – és hogyan – kell mentőt hívni, és mikor szükséges a sürgősségi segítségét igénybe venni.

A játék megalkotásakor olyan problémakörökre is figyelemmel voltunk, melyek kifejezetten a fiatalokat érintik: kábítószerhasználat, nikotinpárna-használat, szexuális úton terjedő betegségek. Ezen témában is találkozhatunk a játék során megoldandó szituációkkal – tette hozzá dr. Deák András.

Munkatársaimmal arra törekedtünk, hogy a sürgősségi ellátás mindennapjaival kapcsolatos anomáliákra is megpróbáljuk felhívni a figyelmet. Sajnos a lakosság egészségértése nem túl jó, így kérdéseink közt szerepelnek olyanok, amik arra fókuszálnak, hogy mikor keressük fel a sürgősségi ellátást, mikor forduljunk háziorvoshoz, mikor az ügyelethez. Mivel a társasjáték elkészítésében a legnagyobb segítséget a PTE ÁOK Dékáni Hivatalától kaptuk érthető, hogy a PTE orvoskarával kapcsolatban, arra vonatkozóan is fogalmaztunk meg kérdéseket. Bízunk abban, hogy a társasjáték célközönsége hasznosnak és érdekesnek találja munkánkat – nyilatkozta az APAktiviti Light kapcsán dr. Kanizsai Péter László, a PTE KK Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának tanszékvezetője, a társasjáték szakmai lektora.

A csaknem 1000 példányban készült társasjátékot a közeljövőben szeretnék eljuttatni az ország középiskoláiba, valamint készülni fog belőle egy angol nyelvű verzió is.

Az APAktiviti Light az Akut Pécs Alapítványtól megvásárolható, megrendelésére az akut.pecs.alapitvany@gmail.com email-címen van lehetőség. A befolyt összeg az Akut Pécs Alapítvány működését támogatja.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...