Százötven új kukát helyezett ki Budapesten az FKF

Százötven új kukát helyezett ki Budapesten az FKF

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

Az elmúlt években a több hullámban érkező koronavírus-járvány, a gazdasági válság, valamint a magas inflációs környezet többek között a nagyvárosi közterületek használatát is drasztikusan befolyásolta. Egyes közterületi helyszíneken csökkent, más helyszíneken pedig nőtt a többlet-hulladéktermeléssel járó közterület-használat (bezáró üzletek, vendéglátó egységek, változó turisztikai szokások, változó közterülethasználati jellemzők).

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FKF folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri a hulladékgyűjtők kihasználtságát. Ezt segítették a Budapest 150 programsorozat keretében végrehajtott „születésnapi nagytakarítás” tapasztalatai is. Ezek alapján azokon a közterületeken, ahol azt szakmailag indokoltnak találták, az FKF a kerületi önkormányzatok jelzéseit is követve új edényeket helyezett ki, folytatva az elmúlt két évben elkezdett gyakorlatot.

Az új hulladékgyűjtő edények a legtöbb esetben olyan helyszínekre kerültek ki, ahol azt megelőzően nem volt közterületi szemetes, azonban a napi gyalogos- és turistaforgalom, illetve általánosságban az urbanizációs trendeket követő, megváltozott közterület-használati szokások miatt új hulladékgyűjtők kihelyezése nagy mértékben hozzájárulhat a köztisztaság fenntartásához.

A vállalat a közelgő ünnepi időszakban várható növekvő közterület-terhelésére (karácsonyi vásárok, szabadtéri rendezvények, szilveszteri ünnepségek) is készülve összesen 150 darab új hulladékgyűjtő edény kihelyezéséről döntött, ami Budapest valamennyi kerületét érinti.

Az új helyszínek listája megtekinthető a BKM Nonprofit Zrt. honlapján, a www.budapestikozmuvek.hu oldalon.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.