Megünnepelte a MÁV az Utasellátó 75. születésnapját

Megünnepelte a MÁV az Utasellátó 75. születésnapját

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Több mint 75 évvel ezelőtt, 1948. november 24-én jött létre a mai Utasellátó szervezet jogelődje, az Utasellátó Nemzeti Vállalat. 2020-ban a MÁV-START keretén belül működő Utasellátó Igazgatóság újjászerveződött. Napjainkban több mint 400 munkatárs dolgozik azon, hogy a lehető legjobb vendéglátási szolgáltatást tudják biztosítani az utasok számára az étkező-, bisztró-, háló- vagy fekvőhelyes kocsival közlekedő vonatokon és két budapesti helyszínen is. A jeles évfordulót november 25-én szombaton ünnepelte meg a MÁV, a budapesti  Keleti pályaudvar hatodik vágányán egy teljes napon át megtekinthették az érdeklődők az Utasellátó 75 éves működése során szolgálatba állított étkezőkocsikat.

Az eseményen Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója elmondta, hogy 2023-ban már több, mint 680 ezer utas vette igénybe a fedélzeti vendéglátást. Eddig a START Burgerből 14 ezer darabot adtak el, felszolgáltak 9400 adag gulyáslevest, 6800 adag marhapörköltet és 5100 adag csirkepaprikást is, mindehhez pedig 43 ezer korsó sört csapolta. Napjainkban 35 hazai gyártású, első osztályú, prémium- és bisztrószakasszal rendelkező kocsi közlekedik az ország meghatározó vasútvonalain, így Miskolc, Nyíregyháza, Záhony, Pécs és Szeged felé, nyaranta pedig Tapolcára. Évtizedes távlatban az idén közlekedett a legtöbb vonat fedélzeti vendéglátással, naponta 95 szerelvény járta a síneket étkezőkocsival vagy bisztrókocsival, ezek közül 10 nemzetközi, a többi pedig belföldi járat volt.

A koronavírus-járvány időszaka alatt megújult a Keleti pályaudvar üzleti váróterme, ahol modern, XXI. századi körülmények között várakozhatnak az első osztályú jeggyel rendelkező belföldi vagy nemzetközi utasok. A rendszeresített kínálaton felül időszakosan az Utasellátó szezonális kínálattal várja a betérő vendégeket. A nyári időszak alatt már ikonikus jelképévé vált az Adria koktél, amely a Splitbe közlekedő Adria InterCity-hez kapcsolódóan kapta nevét. Az idei év elején megnyílt a Batthyány téri MÁV-HÉV-végállomáson az Utasellátó falatozó, ahol a megforduló utazóközönségnek kíván kulturált és magas színvonalú étel-, illetve italfogyasztási lehetőséget biztosítani a vasúttársaság.

Az Utasellátó kocsik jelentős része műszaki és arculati szempontból egyaránt megújult, ezek közül kiemelendő a CAF járműsorozat külső-belső arculati modernizálása, vagy a tízből hat DWA étkezőkocsinak a teljes körű, a konyhatechnikát is magában foglaló felújítása. Megtörtént 22 db használt háló- és fekvőhelyes kocsi beszerzése, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyre növekvő éjszakai utazási igényeket a vasúttársaság ki tudja szolgálni. Naponta 10 fekvőhelyes és 8 hálókocsi közlekedik Utasellátó szolgáltatással a nemzetközi vonatokban Berlin, Stuttgart, Zürich és Brassó felé, továbbá nyáron 6 éjszakai kocsit Splitbe és további 4 kocsit Fiumébe és Koperbe. Az idei nyári szezonban kiteljesedett a szolgáltatási paletta, elérte a tetőpontját a hálózat, mert évtizedes távlatban az idei szezonban közlekedett a legtöbb vonat fedélzeti vendéglátási szolgáltatással.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.