Privát nyugdíj havi egy éttermi vacsora árából

Privát nyugdíj havi egy éttermi vacsora árából

Már az átlagbér 5 százaléka, azaz havi egy éttermi vacsora árának a megtakarítása is elég lehet ahhoz, hogy tisztességes privát nyugdíjunk legyen, állítják a GRANTIS szakértői, akik az év végi adójóváírás érvényesítésére is felhívták a figyelmet.

Ha a hó végén marad még valami a fizetésünkből, de nincs konkrét célunk vele, amire gyűjtenénk, akkor sajnos ezt könnyű elszórni, éppen ezért úgy érdemes elkezdeni a takarékoskodást, hogy már a hó elején félretesszük a pénzt egy borítékba, amikor még van miből.

A GRANTIS szakértői szerint már a jelenlegi átlagkereset 5 százaléka, azaz körül-belül havi 20 ezer forint félrerakása – amit egy páros éttermi vacsora árához hasonlítanak –, is jó alapot adhat a későbbi privát nyugdíjunkhoz. A megtakarításra azért van szükség, mert a jövő generációja kevesebb állami nyugdíjra számíthat, az átlagfizetésünknek várhatólag a feléből vagy még kevesebből kell majd megélnünk. A privát nyugdíj azt a célt szolgálja, hogy idős korunkban is jó életszínvonalon éljünk, ezt öngondoskodásnak is hívják.

A nyugdíj megtakarításoknak háromféle, államilag is támogatott formája van. Mindháromhoz évente 20 százalékos adójóváírás jár a személyi jövedelemadónkból, amelyet akár még idén év végéig is érvényesíteni tudunk. 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében (150 ezer forint), 2. a nyugdíj előtakarékossági számlánál (100 ezer forint) és 3. a nyugdíjbiztosításnál (130 ezer forint) – írja a GRANTIS pénzügyi blogján.

A blogcikkben 30 és 40 éves kor között levezetik, hogy havonta 20 ezer forintból mekkora privát nyugdíjalapot lehet felépíteni. Számításaik szerint egy 30 éves személy 35 éves futamidővel (ugye ennyi van hátra a 65 éves nyugdíjkorhatárig, és a nyugdíjbiztosítással ez még fixálható is) akár 35,9 millió forintos nyugdíjtőkére is összespórolhat. Mivel ebből a kalkulációjuk alapján 14,4 millió forint a saját megtakarítás összege, ezért arra az eredményre jutottak, hogy rendszeres megtakarítással havi 20 ezer forintból 20 millió forintos nyereség is összehozható az évek során. A GRANTIS ügyfelei egyébként átlagosan 29 ezer forintot szánnak havonta nyugdíj célú megtakarításra.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy rengeteg ajánlat van a piacon, és egy nyugdíj megtakarítás kiválasztásánál nagyon sok apró részletre kell figyelni, ezért érdemes egy független pénzügyi tanácsadót bevonni, aki segít eligazodni a lehetőségek között.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.