A német, a skót és a svájci csapattal került egy Eb-csoportba a magyar válogatott

A német, a skót és a svájci csapattal került egy Eb-csoportba a magyar válogatott

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság szombati sorsolásán a magyar labdarúgó válogatottat az A-csoportba sorsolták, így a házigazda Németország, valamint Skócia és Svájc ellen kellene kiharcolnia a továbbjutást.

A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda Németországgal, valamint a Skócia és Svájc legjobbjaival került azonos csoportba a jövő évi, németországi Európa-bajnokság Hamburgban rendezett szombati sorsolásán. Az ünnepélyes eseményen az is eldőlt, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az A csoportban június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban a németekkel játszanak, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkoznak a kontinenstornán.

A magyarok Európa-bajnokságon eddig egyszer játszottak a németekkel, a 2021-ben rendezett kontinenstornán emlékezetes 2-2-es döntetlen lett a találkozó vége, amellyel Németország jutott tovább, a magyarok pedig búcsúztak a csoportkör végén. Másik két csoportellenfelével, Skóciával és Svájccal még soha nem játszott a magyar csapat kontinenstornán.

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebb csoportnak a B jelű négyes tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzérmes horvátok, valamint az albánok szerepelnek majd.

A márciusban sorra kerülő pótselejtezők közül a Lengyelországot, Walest, Finnországot és Észtországot felvonultató négyes győztese a D csoportba kerül majd Hollandia, Ausztria és Franciaország mellé. Az izraeli, bosnyák, ukrán, izlandi négyes pótselejtezős küzdelmének továbbjutója az E csoportban szerepel majd Belgium, Szlovákia és Románia mellett, míg a harmadik pótselejtező győztese, Georgia, Görögország, Kazahsztán, vagy Luxemburg az F csoport tagja lesz a törökök, a portugálok és a csehek társaságában.

A hamburgi szervezők látványos kiegészítő programmal is készültek a sorsolásra: az Elba partján, nagyjából 800 méternyire az ikonikus épülettől, melyben az esemény zajlott, különleges látványelemként konténereket egymásra helyezve "rakták ki" élőben a csoportokat úgy, hogy a darukkal a helyükre emelt konténerek oldalán az egyes csoportokban szereplő országok zászlaja volt látható. Így a sorsolás végére mind a hat csoport beosztása látható volt az ipar- és kikötővároshoz méltó módon megjelenítve.

A németországi Európa-bajnokságnak 10 német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik. A kontinenstorna június 14-én rajtol majd, és július 14-én ér véget.


A 2024-es Eb csoportbeosztása

A csoport: Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

D csoport: Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország

E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland

F csoport: Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország