Utolsó perces öngóllal jutott Eb-re a magyar válogatott

Utolsó perces öngóllal jutott Eb-re a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon, miután csütörtökön a 97. percben esett öngólnak köszönhetően 2-2-es döntetlent játszott a bolgár csapattal Szófiában.

A magyar labdarúgó válogatottnak már egy pont is elég volt a biztos Eb-kvalifikációhoz a csütörtök esti mérkőzésen. Marco Rossi tanítványai Bulgáriában egy 2-2-es döntetlennel, a 97. percben született bolgár öngóllal jutottak ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra.

A zárt kapus meccsen a magyar együttes már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak negyedórával később váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. A bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov tizenegyesével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben, de a hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett.

Az immár tizenegy találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de a csoportelsőség még nem dőlt el, mivel a szabadnapos szerbek két ponttal vannak csak lemaradva.

A magyarok válogatott vasárnap 15 órától a montenegrói válogatottat fogadja a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában.


Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló

Bulgária – Magyarország 2-2 (1-1)

Szófia, Vaszil Levszki Stadion, zárt kapu, játékvezető: Daniel Stefanski (lengyel)

Bulgária:
Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Grujev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.)
Szövetségi kapitány: Ilian Iliev (bolgár)

Magyarország:
Dibusz – Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 82.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Csoboth (Nagy Zs., 59.), Szoboszlai – Ádám (Németh A., 74.)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

Gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (78. – tizenegyesből), illetve Ádám (10.), Petkov (90+7. – öngól)

Sárga lap: Antov (8., 37.), Atanaszov (81.), Kolev (86.), illetve Botka (42.), Kerkez (44., 57.)

Kiállítva: Antov (37.), illetve Kerkez (57.)


G csoport

    M Gy D V Gól Gk P
1. Magyarország 7 4 3 0 13-6 +7 15
2. Szerbia 7 4 1 2 13-7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6-8 -2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8-12 -4 6
5. Bulgária 7 0 3 4 5-12 -7 3

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.