Meglepő fordulatot vettek a vidéki albérletárak

Meglepő fordulatot vettek a vidéki albérletárak

Miközben Budapesten továbbra is emelkednek az albérleti díjak, a vidéki nagyvárosok többségében már árcsökkenés tapasztalható.

Lassuló ütemű, ám továbbra is folyamatos emelkedő áremelkedés tapasztalható a budapesti albérletpiacon, azonban a százezer főnél népesebb vidéki városokban már árcsökkenés érzékelhető. A fővárosi téglalakások átlagos havi bérleti díja 242 ezer forint volt az utóbbi három hónapban, ismertette Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője az albérletpiac harmadik negyedévét összesítő kimutatás egyik megállapítását.

Ez az érték 3 százalékkal magasabb az év első felében mérthez képest. A százezer főnél népesebb vidéki városokban 168 ezer forint a lakások átlagos havi bérleti díja, ami 1,7 százalékos csökkenés az az első félévhez képest.

A fővárosban 359 ezer forinttal az V. kerületben a legmagasabb a bérleti díj középértéke, a II., valamint a XII. kerületben az átlag egyaránt 310 ezer forint. Az egyetemekhez közeli kerületekben ennél mérsékeltebb árak az irányadóak: a XI. kerületben a havi bérleti díj átlaga 250 ezer, a vele szemben fekvő IX. kerületben 210 ezer, míg a VIII. kerületben 200 ezer forint volt a középérték az utóbbi három hónapban. Habár Budát és a belvárost egyaránt 200 ezer forint feletti árak jellemzik, a külső pesti városrészekben ennél olcsóbbak a bérlemények. Ennek egyik magyarázata, hogy ezek a kerületek kevésbé kedveltek az albérletet keresők között, ám a 177 ezer forintos átlagos havi bérleti díj opció lehet azoknak, akik kiszorulnak a belvárosi bérlakáspiacról.

A díjakra jelentős hatással van a bérlemény szobaszáma: minél több szoba található az albérletben, annál drágább – emelte ki Soóki-Tóth Gábor. Hozzátette, hogy az egyszobás albérletek átlagos havi bérleti díja a fővárosban 159 ezer forint. Mivel az ilyen kislakások iránt folyamatos a kereslet, ezért a legnagyobb mértékben ezek a bérlemények drágultak. Az első félévhez viszonyítva 8 százalékkal magasabb áron kínálják a bérbeadók. Emiatt viszont jobb választás lehet egy kétszobás lakás, melynek 217 ezer forintos átlagos havi bérleti díja megegyezik az év első felében mért átlaggal. Az ingatlanközvetítő cég a háromszobás lakások esetében szintlépést tapasztalt, ezekért már 100 ezer forinttal többet kell fizetni, mint a két szobásokért, és az év első feléhez képest 5,8 százalékot drágultak.

A százezer főnél népesebb vidéki városok átlaga 168 ezer forint, ami 1,7 százalékkal kevesebb az első féléves középértéknél. Továbbra is Székesfehérvár a legdrágább, itt a havi átlagos lakbér 210 ezer forint. Győrben és Pécsett 180 ezer forintért lehet lakást bérelni, míg Szegeden, Miskolcon és Debrecenben még mindig 140-150 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

A panellakások árelőnye továbbra is megingathatatlan a téglalakásokkal szemben. Az ingatlanpiaci trendek szerint minél nagyobb a házgyári technológiával épített lakás, annál kedvezőbb a fajlagos bérleti díj. Az utóbbi három hónap adatai szerint Budán a legdrágább panelt bérelni, az átlag 200 ezer forint, míg a külső pesti kerületekben 165 ezer forint a középérték. A régió központokban már csak 140 ezer forintot kell fizetni, míg a kisebb megyei jogú városban 125 ezer forint a havi bérleti díj átlaga.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...