Minden nap döntéseket kell hoznunk, így jövő szombaton is

Minden nap döntéseket kell hoznunk, így jövő szombaton is

Idén kétnaposra bővül a Polgár Judit nevével fémjelzett Világsakkfesztivál, az október 14-én és 15-én rendezendő esemény tematikája ezúttal az életben és a sakktáblán meghozott döntések fontosságára fókuszál.

Felkeljek-e ma vagy sem? Mit reggelizzek? Melyik e-mailre válaszoljak először? Életünk minden napját választások sorozata szövi át, ezért ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem mindegy, milyen döntéseket hozunk. Vajon fejleszthető-e a sakkal a döntéshozatal? Erre a kérdésre keresi a válaszokat Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja, amely idén először két naposra bővül, mivel október 14-én a Magyar Nemzeti Galériában, október 15-én pedig online rendezik meg, és ahol a legkiválóbb szakemberek segítenek a döntéseink mélyére ásni. 

Ahogyan a sakktáblán, úgy az életben is mindig minden folyamatosan változik, ezért akkor hozhatunk jó döntéseket, ha átlátjuk és képesek vagyunk alkalmazkodni az adott helyzethez, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szerintem a magabiztosság és a rugalmas gondolkodás elengedhetetlenek a sikeres élethez. Ezért fontos, hogy ezeket a képességeket minél hamarabb elsajátítsák a gyerekek is. Ez a játék, azaz a sakk, felkészíti őket arra, hogy mindig megtalálják a helyes utat, amikor nehéz döntések előtt állnak – nyilatkozta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, és a fesztivál alapítója.

Az online formátum nem lesz szokatlan a fesztivál követői számára, ugyanis a koronavírus-járvány ideje alatt teljesen online zajlott az esemény. Tavaly azonban már újra teljes pompájában, a Magyar Nemzeti Galériában került sor a fesztiválra.

A sikeres vezetőknek sokszor kell jó döntéseket hozni

A fesztivál sakk oktatási csúcstalálkozójának (Educational Chess Summit) védnöke, Dana Reizniece-Ozola, Lettország korábbi gazdasági és pénzügyminisztere, női sakknagymester szerint az a vezető hoz jó döntéseket, aki gyorsan tud reagálni a változásokra, és a saját területükön kiemelkedő emberekkel veszi körül magát. Olyan ez, mint a sakkban. Nem kérheted a futót, hogy ugorjon huszárként, vagy a gyalogot, hogy legyen királynő. Minden embernek megvannak az erős oldalai. Fontos, hogy vezetőként segítsük őket a fejlődésben, és akkor ők is segíteni tudnak nekünk a céljaink elérésében.

Onnantól kezdve, hogy reggel kinyitjuk a szemünket, több tízezer döntést hozunk meg a nap folyamán, de vajon milyen képességek kellenek a jó döntésekhez, és hogyan tudjuk ezeket fejleszteni az oktatásban a sakk segítségével? Többek közt ezeket a kérdéseket járja körül az idei sakk oktatási csúcstalálkozó kerekasztal-beszélgetésén Polgár Judit, Majosházi Linda családjogi bíró, Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője és Leontxo García újságíró, oktatási szakértő október 15-én, online.

Ahogy egy sakkjátszma, úgy az üzleti élet is döntések sorozata – a pénzügy világában pedig gyakran még nagyobb tétje van egy-egy döntésnek, mint a táblánál. A sakk sok más készség fejlesztése mellett azért is hasznos, mert jobb döntéseket hozhatunk általa akár időkényszerben, bizonytalan, nehéz helyzetekben is. Nem véletlen, hogy számos amatőr sakkozó és aktív versenyző van a Morgan Stanley több mint 3000 budapesti munkatársa között, köztük Ács Péter nagymester, az aktuális magyar bajnok és a 2024-es sakkolimpiára készülő magyar válogatott kapitánya is. Belső sakkbajnokságunkra évről évre többen jelentkeznek, és büszkén támogatjuk immár ötödik éve a Világsakkfesztivált is – árulta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője, aki maga is sakkozó, és mesterjelölt címmel rendelkezik.

Bajnokok a sakktábla mögött 

A világ legnagyobb online sakk platformja, a chess.com élőben közvetíti a különleges e-sport eseményt, a sakktriatlont, ahol négy vegyes csapat három versenyszámban méri össze tudását. A rendhagyó triatlonon olyan sakkolimpikon párosok (Polgár Zsófia & Yona Kosashvili, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc, Miguel Illescas & Olga Alexandrova) vesznek részt, akikkel nagy valószínűséggel a jövő évi budapesti sakkolimpián is találkozhatunk.

A Világsakkfesztivál első közösségi sakk mérkőzésén élőben a Nemzeti Galériában a bajnokok ezúttal a közönségre bízzák a döntéseket. A fesztivál első napján a nagy sakktáblán két sakkozó – Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer – méri össze erejét, akik követőiket, valamint a budapesti helyszínen Polgár Juditot és a közönséget is bevonják a sakkpartiba.

A sakk és a mesterséges intelligencia kapcsolata is szóba kerül 

A rendhagyó sakkmérkőzések és közösségi játszmák mellett ezúttal is nagy hangsúlyt kap a sakk oktatásban betöltött szerepe, külön kiemelve az egyre jobban köztudatba kerülő mesterséges intelligenciát is, mint fejlesztő eszközt. A fesztiválon számos neves hazai és nemzetközi szakember osztják meg tapasztalatait és felfedezéseit a nagyközönséggel.

Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő előadásából kiderül, hogy a hagyományos sakkjáték és a modern technológia együttesen hogyan képes megújítani a jövő oktatási módszereit, valamint bevezet a személyre szabott, dinamikus, játék-alapú fejlesztés rejtelmeibe. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus pedig többek közt arról fog beszélni, hogyan lehet a gyermekeknél a döntéshozatalban fontos képességeket, mint az érzelemkontrollt vagy a logikát a sakk által fejleszteni.

A technológia mellett a Sakkpalota program is fejlődött az évek során. Idén lesz 10 éve, hogy több iskolában és óvodában is elindítottuk ezt a különleges fejlesztő módszert. A jubileumi alkalomból új könyvsorozatot készítünk, amelynek első kötetét a fesztiválon mutatjuk be – emelte ki Polgár Judit. 

A kétnapos 9. Világsakkfesztivál az izgalmas előadások és játékok mellett számos interaktív programot kínál a látogatóknak. Az, hogy ellátogatunk-e az ingyenes fesztiválra, egy fontos döntés, amit nekünk kell meghozni. Azonban a szervezők szerint ha jól döntünk, nem fogjuk megbánni. A 2023-as Világsakkfesztivál részletes programterve már elérhető az esemény honlapján.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.