Elhozta a három pontot Szerbiából a magyar válogatott

Elhozta a három pontot Szerbiából a magyar válogatott

Varga Barnabás és Orbán Willi góljaival 2-1-re győzni tudott Belgrádban a nemzeti tizenegy.

A magyar labdarúgó válogatott Szerbiában folytatta szereplését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Belgrádban, zárt kapus meccsen Marco Rossi csapata nagy csatában, 2-1-re legyőzte a csoport favoritjának számító ellenfelet.

Az európai szövetség zárt kapus büntetése miatt – márciusban a szerb szurkolók diszkriminatív rigmusokat skandáltak a Montenegró ellen 2-0-ra megnyert találkozón –, kizárólag gyerekek látogathattak ki a csoportrangadóra, ők nagyjából tízezren az egyik hosszanti lelátót töltötték meg. Bár a Rajko Mitic Stadionban megszokott pokoli hangulatot nem tudtak teremteni, de a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon megismert vuvuzelával állandó alapzajt szolgáltattak és időnként az ország nevét skandálták.

A magyar csapat kifejezetten bátran kezdte a találkozót, több ígéretes akció futott végig a jobb oldalon, de a beadások nem voltak pontosak, így helyzet nem alakult ki. Dibusz rossz kirúgását viszont azonnal megbüntették a szerbek, akik Szalai Attila öngóljával az első helyzetükből vezetést szereztek, a magyar válogatott az első gólját kapta a selejtezősorozatban. Miután rendezte sorait a magyar csapat, többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek, mindkét félnek a jobb oldala volt aktívabb, de nagyobb veszély a szórványos szerb támadásokban volt, amikor sikerült jó ütemben a magyar védelem mögé játszani a labdát. Támadásban továbbra is bátran, kombinatívan próbáltak játszani a magyarok, és amint egymás után sikerültek a cselek és a kulcspasszok, három perc alatt összejött a fordítás. A 34. és 36. perc között Varga Barnabás és Willi Orbán góljaival megfordította az állást Marco Rossi csapata.

A második játékrészben a hazai szakvezető kettős cserével próbálta frissíteni a csapatát, amely a második félidő kezdetén magához ragadta a kezdeményezést és az első percekben először futballozott fölényben, de a magyar védelem állta a sarat. Dibusz Dénes kétszer is bravúrral védett, a többi alkalommal pedig a szerb befejezések voltak pontatlanok. Negyedóra elteltével enyhült a nyomás a magyar kapun, sikerült valamelyest többet birtokolni a labdát, illetve tördelni a játékot. A szerb gárda lendülete kissé meg is tört, de Vlahovicnak így is volt egy ziccere, azonban közelről mellé fejelt. A hajrában ismét fölénybe kerültek a szerbek, de gólt nem tudtak szerezni, így a magyar válogatott megszerezte mindhárom pontot a belgrádi csoportrangadón.

Győzelmével a Rossi-legénység megerősítette vezető helyét a csoportban. A magyar csapat vasárnap barátságos mérkőzésen fogadja Csehország legjobbjait Budapesten, a Puskás Arénában. A következő Eb-selejtezőre október 14-én kerül sor, amikor hazai pályán lép pályára a válogatott a most legyőzött Szerbia ellen.


Eb-selejtező, G csoport, 5. forduló:

Szerbia – Magyarország 1-2 (1-2)

Belgrád, Rajko Mitics Stadion, zárt kapu, játékvezető: Juan Martinez Munuera (spanyol)

Szerbia:
V. Milinkovic-Savic – Veljkovic, Gudelj, Pavlovic – Radonjic (Zivkovic, a szünetben), Maksimovic (Milenkovic, 63.), S. Milinkovic-Savic, Kostic (Mladenovic, a szünetben) – Tadic (Ilic, 86.), Mitrovic, Vlahovic (Jovic, 86.)
Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics (szerb)

Magyarország:
Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) – Sallai (Csoboth, 94.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 77.)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz)

Gólszerzők: Szalai A. (10. – öngól), illetve Varga B. (34.), Orbán (36.)

Sárga lap: Varga B. (66.), Szalai A. (89.)


G csoport

    M Gy D V Gól Gk P
1. Magyarország 4 3 1 0 7-1 +6 10
2. Szerbia 4 2 1 1 6-3 +3 7
3. Montenegró 4 1 2 1 3-4 -1 5
4. Litvánia 4 0 2 2 3-7 -4 2
5. Bulgária 4 0 2 2 2-6 -4 2

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.