Több mint 200 ország 2100-nál is több atlétája indul Budapesten

Több mint 200 ország 2100-nál is több atlétája indul Budapesten

Világbajnokok sora száll harcba az újabb győzelmekért a budapesti atlétikai világbajnokságon, ahol minden idők legnépesebb magyar csapatának is szurkolhatunk.

202 csapat több mint 2100 atlétája szerepel majd a jövő szombaton kezdődő és augusztus 27-ig tartó budapesti világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tájékoztatása szerint a végleges nevezési lista alapján a tavaly az amerikai Eugene-ben megrendezett vb 44 egyéni győztese közül 37-an jelezték részvételüket a magyar fővárosban, a peruiak kétszeres 2022-es aranyérmese, Kimberly Garcia a 20 és 35 kilométeres gyaloglásban is indul.

A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce tovább javítaná csúcsát, és hatodik világbajnoki címére készül női 100 méteren, és hatodik vb-aranyéremért küzd majd a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek is. Rossz hír, hogy nem lesz ott a mezőnyben az amerikaiak 24 éves klasszisa, Sydney McLaughlin-Levrone, a 400 méteres gátfutás címvédője és világcsúcstartója térdsérülése miatt lépett vissza a vb-től.

A budapesti világbajnokságon minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul. Közülük 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a magyar szövetség, melyet a WA jóváhagyott.

A 2023-as atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.