Különleges érmek kerülnek a dobogósok nyakába az atlétikai vb-n

Különleges érmek kerülnek a dobogósok nyakába az atlétikai vb-n

A Szabadság-szobrot és a Nemzeti Atlétikai Központot ábrázolják a budapesti atlétikai világbajnokság érmei. Ráadásul nemcsak a sportolóknak, hanem edzőiknek is jár majd a medál.

Az előlapján a Szabadság-szobrot, a hátoldalán pedig fölülnézetből a Nemzeti Atlétikai Központ tetőszerkezetének tartópilléreit ábrázolják a budapesti atlétikai világbajnokság érmei, amelyek a 400 méteres futókörre utalva ellipszis alakúak.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az érmek kapcsán elmondta, hogy az alkotók sokat dolgoztak azért, hogy a vb dobogósainak nyakába olyan gyönyörű érmek kerüljenek, amelyek mindörökre emlékeztetik majd őket a budapesti versenyre. Hozzátette, hogy az érmek egyik oldalának központi alakja a vb emblémája, Budapest egyik legismertebb nevezetessége, a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor, amely a kezében tartott pálmaággal a küzdeni akarás, a dicsőség és a győzelem szimbóluma. A medálok hátoldalának előterében a vadonatúj, a sportok királynőjének koronájára emlékeztető Nemzeti Atlétikai Központ, a háttérben pedig a versenypálya látható, ahol az atlétika legjobbjai küzdenek majd a győzelemért.

Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a 2017-es londoni világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is nem csupán a versenyzők, hanem az edzőik is kapnak érmet, és most először ezek a medálok teljesen ugyanolyanok lesznek, mint a dobogós atlétáké.

Az érmek elkészítése a tervezéstől a szalag varrásig 3000 munkaórát vett igénybe, összesen 140 kilogramm nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával. A medálok anyaga sárgaréz ötvözet, erre került rá az arany-, ezüst- illetve bronz bevonat, és csaknem egy kiló gyémánt pasztával, pormentesen fényesítették az alkotók. Az érmek ellipszis alakúak, a hosszabb méretük 10,5 centiméter, a rövidebb 9,2 centiméter, a vastagságuk pedig 5 milliméter, és mindegyikbe belegravírozzák majd a versenyző nevét és a versszámát is.

Németh Balázs elárulta, hogy a keménypapírból készült éremtok is különleges, hiszen a béléshez Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel. Kiemelte, hogy a vb idején a Medál Plázában olyan együttesek adnak koncertet, mint a Margaret Island, a Parno Graszt vagy a Hősök.

A 2023-as atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.