Az esélyesek nyertek hegyikerékpárban, Buzsáki Virág 31. lett

Az esélyesek nyertek hegyikerékpárban, Buzsáki Virág 31. lett

Pauline Ferrand Prévot és Thomas Pidcock győztek a mountain bike világbajnokságon. Buzsáki Virág eredményével még közelebb került Magyarország az olimpiai kvótához.

Az esélyesek győzelmével zárultak szombaton a mountain bike versenyek küzdelmei a Glasgowban rendezett összkerékpáros világbajnokságon. Elsőként a nők futamára került sor, ahol a címvédő francia Pauline Ferrand Prévot győzött. Második helyen honfitársa, Loana Lecomte végzett, a bronzérmet pedig jó hajrájának köszönhetően a holland Puck Pieterse szerezte meg.

A magyar színeket Buzsáki Virág képviselte, aki 9 perc 25 másodperces hátránnyal a 31. helyen ért célba. Ez a helyezés ráadásul újabb fontos lépés volt Magyarország női hegyikerékpáros olimpiai kvótája felé, ugyanis a jelenlegi ranglista alapján nem kvótát érő helyen álló országok versenyzői közül senki nem végzett a magyar bringás előtt.

A férfiak versenyétől mindenki nagy izgalmakat várt, a 98 fős mezőny rajtlista alapján ugyanis erre jó esély mutatkozott. Azonban az egyik nagy esélyes, a holland Mathieu van der Poel, aki azzal a reménnyel versenyzett ezúttal, hogy egyszerre három szakágban is világbajnok lehet, az első körben bukott, így fel kellett adnia a viadalt. A 28 éves bringás múlt vasárnap a mezőnyversenyben diadalmaskodott (akkor is volt egy emlékezetes esése az utolsó kilométereken), februárban pedig ötödik vb-címét szerezte cyclocrossban.

A versenyt végül a szám 2021-es olimpiai bajnoka, a brit Thomas Pidcock nyerte meg, aki hátulról rajtolva folyamatosan jött előre, és végül magabiztosan győzött. Az új-zélandi Samuel Gaze lett a második, a címvédő, 2016-ban ötkarikás aranyérmes svájci Nino Schurter pedig a harmadik.

Palumby Zsombor a rajtot követően bukásba keveredett, a mezőny végéről kellett előreverekednie magát, és végül körhátránnyal a 73. helyen végzett. Nem járt sokkal jobban a szlovákok legendája, Peter Sagan sem, aki a 63. helyen zárt, és messze került olimpiai álmaitól.


Hegyikerékpár világbajnokság, Glasgow

Férfiak (29,5 kilométer)

  1. Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:22:09 óra
  2. Samuel Gaze (Új-Zéland) 19 másodperc hátrány
  3. Nino Schurter (Svájc) 34 másodperc hátrány
  4. Victor Koretzky (Franciaország) 43 másodperc hátrány
  5. Vlad Dascalu (Románia) 54 másodperc hátrány

Nők (26 kilométer)

  1. Pauline Ferrand Prévot (Franciaország) 1:24:14 óra
  2. Loana Lecomte (Franciaország) 1:14 perc hátrány
  3. Puck Pieterse (Hollandia) 1:27 perc hátrány
  4. Mona Mitterallner (Ausztria) 1:31 perc hátrány
  5. Alessandra Keller (Svájc) 2:23 perc hátrány

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.