Megoldásokat hoz, de kérdéseket is felvet a technológiai fejlődés

Megoldásokat hoz, de kérdéseket is felvet a technológiai fejlődés

A folyamatosan fejlődő technológiák, a digitalizációs megoldások és a kibervédelmi kihívások új, korábban nem tapasztalt helyzeteket teremtenek.

A feltörekvő technológiai alatt a definíció szerint olyan új, és folyamatos fejlesztés alatt álló technológiákat értünk, amelyek jelentős hatással lehetnek a társadalomra, a különböző iparágakra, a gazdaságra – tehát a mindennapi életünkre. Olyan technológiák ezek, melyek képesek innovatív megoldásokat nyújtani meglévő problémákra, és/vagy teljesen új lehetőségeket teremteni. Ide sorolható a mesterséges intelligencia és a blockchain, de ide tartozik a kvantum számítástechnika, a 3D nyomtatás, és a virtuális valóság is. Az emberiség jelenleg a negyedik ipari forradalomban él, ami ugyanúgy hatással lesz rá, ahogy az előző ipari forradalmak is jelentősen megváltoztatták az emberiség életstílusát, értékrendjét.

Az elmúlt időszakban nagyon sokat hallunk új fejlesztésekről, lehetőségekről, digitális megoldásokról, melyek rohamtempóban fejlődnek. Fontos azonban ezek közül megkülönböztetni, melyek azok, amelyek valóban jelentős hatással bírnak a versenyképességre és üzleti modellekre, és komoly szervezeti és társadalmi transzformációs hatással bírnak – nyilatkozta a Barta Gergő a Deloitte Magyarország  kibervédelmi tanácsadási üzletágának vezető menedzsere.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb figyelmet a generatív mesterséges intelligencia kapta, amellyel sokan szöveg- vagy képalkotó felületeken találkoznak valójában csak a jéghegy csúcsa. A társadalmi és gazdasági szempontból igazán érdekes fejlesztéseket a digitalizáció és valamilyen más terület, például a biológia találkozásánál látni. Fontos különbség a korábbi ipari forradalmakhoz képest, hogy az előzőekre az emberiségnek, társadalmaknak, törvényhozóknak volt idejük felkészülni. Ez a mostani technológiai forradalom viszont az olyan gyors, hogy ezekre most nincs idő. Emiatt vélekedik úgy sok szakértő, hogy az új technológiák alkalmazását egy időre akár fel is kellene függeszteni – a kutatás fejlesztés szabadon hagyása mellett természetesen.

Szintén érdekes terület a mesterséges intelligenciával párosított képalkotó diagnosztika is, amely jelentősen javítja a betegségek megelőzését. Ugyanakkor ennek kiberbiztonsági, személyes adatokhoz fűződő kockázatai is vannak, így kulcskérdés, hogy miként védjük, kezeljük a betegek rendkívül érzékeny adatait. Az adatbiztonság, kibervédelem már mindannyiunk által tapasztalt kérdéseket, problémákat vet fel. A legutóbbi válságok nyomán kialakult ellátási lánchoz kapcsolódó kockázatok is ide kapcsolódnak.

Biztosak vagyunk-e benne, hogy az IT szolgáltató biztonságban megőrzi az adatainkat? Kényszerű szolgáltató csere esetére rendelkezünk kilépési stratégiával? Ebben az esetben tudjuk-e azt, hogy az adataink hogyan vihetőek át egy másik szolgáltatóhoz? Mi történik, tudunk-e időben reagálni, ha a szolgáltatót éri kibertámadás? – írta le az ezzel kapcsolatos dilemmákat Agárdy Balázs, a Deloitte kibervédelmi tanácsadási üzletágának menedzsere.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...