Szokatlan módon élénkült fel a ponthatárok kihirdetése után az albérletpiac

Szokatlan módon élénkült fel a ponthatárok kihirdetése után az albérletpiac

Az albérletek iránti kereslet a felvételi ponthatárok kihirdetését követően 12 százalékkal emelkedett a fővárosban, és 19 százalékkal nőtt a legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken.

Számos újdonságot is hozott az felsőoktatási ponthatár-hirdetés után beinduló idei albérletszezon – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a kiadó és eladó lakások iránti kereslet az elmúlt hetekben bekövetkező változását vette górcső alá.

A hónapok óta tartó lakbéremelkedés miatt rendhagyó módon robbant be a kiadó lakások iránti kereslet az idei szezonban. Az érthető, hogy az kiadó lakások iránti kereslet felélénkült a korábbi hónapokhoz képest. A felvételi ponthatárok kihirdetése óta országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma. Ezzel párhuzamosan 30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa. Utóbbi azzal is magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézték, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre – ismertette a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint jelenség hátterében az állhat, hogy az elmúlt évben végbement lakásár-korrekció még nem érte el azt a szintet, ami a vevőket a piacra csábítaná. A portál adatai alapján az is kirajzolódik, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárok kihirdetése után Budapesten 12 százalékkal erősödött. A legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal több érdeklődés érkezett az albérletekre mint a szezon előtt.

Balogh László kiemelte, hogy a keresletélénkülés éves összevetésben is jelentős. Az idei szezonstartot követően hetente 9 százalékkal több érdeklődés érkezik a kiadó lakások iránt mint a tavalyi ponthatár-húzás utáni időszakban.

Az ingatlan szakértője úgy véli, hogy a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is. Országszerte már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérleteket a tulajdonosok már órák alatt ki tudják adni ebben az időszakban. Hozzátette, hogy az albérletszezon következő hulláma augusztus 15. után várható. Ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatását.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.