Elektromos csuklós buszok tűnnek fel Budapest utcáin

Elektromos csuklós buszok tűnnek fel Budapest utcáin

A Zöld Busz Program keretében újabb elektromos járművet tesztelnek a napokban a magyar fővárosban.

Augusztus elején a HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztelnek a fővárosban. Augusztus 1-től 11-ig az Arrivabus üzemeltetésében közlekedő MAN Lion’s City 18 E típusú 4-ajtós csuklós elektromos autóbuszt próbálhatják ki az utasok a Budapest belvárosát is átszelő 8E vonalon.

A 18 méter hosszú autóbusz 130 fő befogadására képes.

A 640 kilowattóra kapacitású nikkel-mangán-kobalt (NMC) akkumulátor-csomag egy töltéssel 350 kilométeres távolság megtételére képes a gyári adatok szerint.

A jármű szabványos egyenáramú (DC) CCS-Type2-es csatlakozón keresztül lehet töltető legfeljebb 150 kilowatt teljesítménnyel, mely 4 óra alatt képes teljesen feltölteni a járművet. A motor csúcsteljesítménye 320 kilowatt.

A mintaprojektek, így a budapesti demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerez a HUMDA, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A Zöld Busz Programban eddig több mint száz elektromos meghajtású autóbuszt adtak át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.