Két legyet egy csapásra: idősekhez költöztet be egyetemistákat egy bécsi cég

Két legyet egy csapásra: idősekhez költöztet be egyetemistákat egy bécsi cég

Egy bécsi vállalkozás évek óta óta közvetít ki egyetemistákat idősekhez és idősotthonokba. A fiatalok a lakhatásért cserébe vállalják, hogy segítenek a főbérlőiknek, így jutányos áron jutnak szálláshoz, az idősek pedig segítséget és társaságot kapnak.

A szomszédos Ausztria fővárosban sincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták, akik albérletet keresnek. A legtöbbjük havonta kevesebb mint 870 euróból él és kevés az olcsó szoba. Sok idős ember ugyanakkor egyedül lakik egy nagy lakásban. Nagyjából ez az alapötlete a bécsi Wohnbuddy üzleti modelljének, ami egyetemistákat közvetít ki házinénis (-bácsis) albérletekbe, illetve idősotthonokba.

A szállásadók illetve -keresők internetes platformon és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa illetve munkatársai pedig segítenek megtalálni a tökéletes lakótársat. Így történt, hogy a 31 éves Valentin, aki a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója, már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre. Valentinnek eleinte meg kellett szoknia ugyan a család két kutyáját, de ma már boldogan vakargatja őket.

A 26 éves Ayman Szíriából érkezett két évvel ezelőtt és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. Jelenleg a Bécsi Műszaki Egyetemen tanul és szeretne minél előbb megtanulni németül, amiatt örömmel költözött be a harmadik kerületi idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók. Ráadásul egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele. Először azt hittem, hogy majd olyan munkát kell végeznem a lakhatásért cserébe, mint a többi dolgozónak. Helyette kirándulni megyek a lakókkal, kávézunk és meghallgatom az élettörténetüket – meséli Ayman.

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége. Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban és ne egy mogorva fráter legyen.

Mindezért cserébe a szállásadónak kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania a bérlő számára, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével valamint a nyújtott segítség mértékével. A Wohnbuddy munkatársai nem csupán a lakótárs keresésében segítenek, hanem utána is folyamatosan az újdonsült lakótársak rendelkezésére állnak, hogy segítsék az együttélés szabályainak kialakítását.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.