Két legyet egy csapásra: idősekhez költöztet be egyetemistákat egy bécsi cég

Két legyet egy csapásra: idősekhez költöztet be egyetemistákat egy bécsi cég

Egy bécsi vállalkozás évek óta óta közvetít ki egyetemistákat idősekhez és idősotthonokba. A fiatalok a lakhatásért cserébe vállalják, hogy segítenek a főbérlőiknek, így jutányos áron jutnak szálláshoz, az idősek pedig segítséget és társaságot kapnak.

A szomszédos Ausztria fővárosban sincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták, akik albérletet keresnek. A legtöbbjük havonta kevesebb mint 870 euróból él és kevés az olcsó szoba. Sok idős ember ugyanakkor egyedül lakik egy nagy lakásban. Nagyjából ez az alapötlete a bécsi Wohnbuddy üzleti modelljének, ami egyetemistákat közvetít ki házinénis (-bácsis) albérletekbe, illetve idősotthonokba.

A szállásadók illetve -keresők internetes platformon és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa illetve munkatársai pedig segítenek megtalálni a tökéletes lakótársat. Így történt, hogy a 31 éves Valentin, aki a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója, már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre. Valentinnek eleinte meg kellett szoknia ugyan a család két kutyáját, de ma már boldogan vakargatja őket.

A 26 éves Ayman Szíriából érkezett két évvel ezelőtt és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. Jelenleg a Bécsi Műszaki Egyetemen tanul és szeretne minél előbb megtanulni németül, amiatt örömmel költözött be a harmadik kerületi idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók. Ráadásul egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele. Először azt hittem, hogy majd olyan munkát kell végeznem a lakhatásért cserébe, mint a többi dolgozónak. Helyette kirándulni megyek a lakókkal, kávézunk és meghallgatom az élettörténetüket – meséli Ayman.

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége. Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban és ne egy mogorva fráter legyen.

Mindezért cserébe a szállásadónak kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania a bérlő számára, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével valamint a nyújtott segítség mértékével. A Wohnbuddy munkatársai nem csupán a lakótárs keresésében segítenek, hanem utána is folyamatosan az újdonsült lakótársak rendelkezésére állnak, hogy segítsék az együttélés szabályainak kialakítását.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.