Mindet bevetnek a hőség elleni védekezés során Bécsben

Mindet bevetnek a hőség elleni védekezés során Bécsben

Annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot, Bécs Város hőség elleni akciótervet dolgozott ki. Az osztrák főváros hőségtanácsadó honlapja online elérhető információs anyagokat tartalmaz, az 1450-es telefonon pedig a hőségben jelentkező egészségügyi problémákkal kapcsolatban kérhetnek segítséget a bécsiek..

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ami a veszélyeztetett csoportok, gyermekek, idősek, betegek szervezetét különösen megviseli. A hőség elleni akcióterv segítségével Ausztria fővárosa hosszú távon megpróbálja elkerülni, hogy felforrósodjon a város, rövid távon pedig a már kialakult magas hőmérsékletet igyekeznek enyhíteni.

Intézkedéseinkkel szeretnénk a lakosságot a lehető legjobban megvédeni a hőség negatív egészségügyi hatásaitól. Fontos, hogy bécsiek a szabadban, közterületen gyorsan és egyszerűen le tudják hűteni magukat. Erre a város számos lehetőséget kínál – nyilatkozta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímaügyekért felelős városi tanácsnoka.  

A bécsi erdők, parkok és kertek mellett a természetes fürdőhelyek és strandok biztosítanak felfrissülést a forróságban. A Bécsi Erdő hűsítő hatása például csaknem 23 millió klímaberendezés teljesítményével egyenértékű, ráadásul az erdők nélkül 6 fokkal lenne melegebb az osztrák fővárosban. Ezen kívül több mint ezer park és 1300 friss, hideg ivóvizet adó ivókút található városszerte – a kicsiket pedig várják a vizes játszóterek. Hogy a sűrűn beépített területek is egy kis lélegzethez juthassanak a forróságban, párakapukat telepítenek, és a történelmi szökőkutakat is felújítják és üzembe helyezik. A "hűsölő zónák" kísérleti projektben pedig nyilvános, hűtött helyiségekben kínálnak pár órányi pihenést és kikapcsolódást azok számára, akiknek ez otthon nem elérhető. 

A nyári időszakban egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok elleni védekezés fontos eleme a megelőzés is. Bécs megújult Hőségtanácsadó honlapján számos tipp és tanács olvasható a forróság miatt kialakuló problémák megelőzéséhez. Ezen kívül az 1450-es központi telefonszámon már egészségügyi tanácsokat és tippeket is lehet kérni a hőségben tapasztalható tünetekkel kapcsolatban. A hét minden napján 24 órában hívható hotline-on keresztül szakképzett ápolók és egészségügyi szakemberek segítenek például felismerni, hogy a tünetek alapján esetleg kiszáradásról vagy éppen napszúrásról van-e szó.

Azt is tisztázzák a telefonálóval, hogy elég-e otthon kezelni a tüneteket vagy érdemes orvoshoz fordulni, de arról is információt tudnak adni, hogy merre van a legközelebbi hűvös hely. A város okostelefonos alkalmazása, a Stadt Wien-App push-üzeneteken keresztül értesíti felhasználóit a várható hőhullámokról és hasznos információkkal, egészségügyi tanácsokkal látja el őket, hogy tudatosan felkészülhessenek az időjárási körülményekre.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.