Cseh címvédéssel zárult a V4 kerékpárverseny hazai szakasza

Cseh címvédéssel zárult a V4 kerékpárverseny hazai szakasza

A Budapest és Pannonhalma közötti 138 kilométeres viadalon a tavalyi kiírást is megnyerő cseh Adam Toupalík szelte át elsőként a célvonalat.

A címvédő cseh Adam Toupalík (Elkov-Kasper) nyerte a V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny szombati magyar szakaszát, legjobb hazai versenyzőként Árvai Kristóf (Epronex-Hungary) a 11. helyen ért célba.

A mezőny Budapestről, a Carl Lutz rakpartról vágott neki a 138 kilométeres távnak, amely során többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény és Ravazd érintésével érkezett meg Pannonhalmára. Itt az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő teljesítése után egy pannonhalmi kört tett meg, majd az emelkedőt újra megmászva ért célba a bencés monostor előtt.

A 22 csapat – közte öt magyar – részvételével derült időben, 30 fokban rendezett megmérettetés az idei első állomás volt a visegrádi csoport közös országúti kerékpáros sorozatában. A viadal a várakozásoknak megfelelően Pannonhalmán dőlt el, az emelkedő első mászásakor támadott Toupalík, az előnye pedig végig kitartott. Az Elkov-Kasper cseh bringása ezzel megvédte címét, mögötte két lengyel bringás, a 2021-es Tour de Hongrie hegyi pontversenyének győztese, Maciej Paterski és Szymon Tracz zárt.

A legjobb magyar eredményt az Epronex-Hungary kerékpárosa, Árvai Kristóf érte el, aki a 11. helyen ért célba, csapattársa, Solymosi Márton a 27. helyen zárt. Harmadik legjobb magyarként a hegyikerékpárban négyszeres olimpikon Parti András a 34. helyen végzett.

Idén is nagyon jól sikerült a verseny, a nevéhez méltó volt a szervezés, a csapatok rendkívül elégedettek – nyilatkozta a versenyt követően a főszervező, Törzsök Zsolt.


A V4 kerékpárverseny magyarországi szakasza, Budapest-Pannonhalma, 138 kilométer:

  1. Adam Toupalík (cseh, Elkov-Kasper) 3:08:02 óra
  2. Maciej Paterski (lengyel, Voster ATS) 2 másodperc hátrány
  3. Szymon Tracz (lengyel, Santic-Wibatech) 4 másodperc hátrány

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.