Egyre több a kiadó albérlet, de egyre drágábbak is

Egyre több a kiadó albérlet, de egyre drágábbak is

Az albérletkínálat fokozatosan növekszik, ami a nyári szezon előszeleként értékelhető. Júniusban a fővárosban 230 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

Májusban tovább emelkedtek az albérletárak a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai alapján. Országos szinten 1,8 százalékos volt a drágulás, Budapesten pedig 0,6 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap leforgása alatt. Éves szinten 15,6 és 16,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos bérleti díjak.

2023-ban a bérleti díjak emelkedése új lendületet kapott, de a drágulás üteme elmarad az infláció mértékétől. Az inflációt is figyelembe véve, a májusi lakbérek 11 százalékkal elmaradnak az országos reállakbérindex 2019 augusztusi rekordértékétől – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a albérletpiaci kínálat is növekedésnek indult, ami a nyári szezon előszeleként értékelhető. Június közepén Budapesten és országosan 14-18 százalékkal több kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Az országos albérletkínálat több mint 11 800 kiadó lakásból és házból áll. Amennyiben kitart a kínálatnövekedés, akkor az fékezheti a bérleti díjak emelkedését.

Az elemzéséből az is kirajzolódik, hogy június közepén Budapesten a tulajdonosok által meghirdetett kiadó lakások átlagos bérleti díja 230 ezer forint volt.

A legmagasabb bérleti díj az II. és az V. kerületet jellemezte, ahol 350-350 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat. A népszerű és a legjelentősebb kínálattal rendelkező városrészek közé sorolható XI. kerületben 225 ezer, a XIII. kerületben pedig 240 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb kerületek közé tartozik a XVII., a XXI. és a XXIII., ahol 150-155 ezer forintért kínálják a lakásokat a bérlőknek.

A vármegyeszékhelyek tekintetében az átlagos bérleti díj 130 ezer forint volt, de továbbra is jelentős eltéréseket figyelhetők meg. Veszprém számít a legdrágább városnak a maga 167 ezer forintos bérleti díjával. Majd Székesfehérvár, Debrecen és Tatabánya következik 160-165 ezer forintos összeggel. Továbbra is a legolcsóbb nagyvárosok között van Salgótarján és Békéscsaba, ahol 90-90 ezer forintért hirdetik az albérleteket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.