Ötven nap múlva elrajtol az atlétikai vb

Ötven nap múlva elrajtol az atlétikai vb

Már több mint kétszázezer belépő gazdára talált a budapesti világverseny eseményeire. Kevesebb mint két hónap múlva a fővárosunkban mérik össze erejüket a világ legjobb atlétái.

Ötven nap múlva kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyen ünnepélyes megnyitóval várják a nézőket. A Visszaszámlálás kapcsán Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója pénteken elárulta, hogy az első napon, azaz augusztus 19-én meglepetés ajándékokkal kedveskednek a megnyitóra és az esti döntőkre érkező szurkolóknak.

Már az első napon három fináléra kerül sor, ekkor lesz például az egyik leglátványosabb szám, a 4x400-as vegyes váltó döntője is. Emellett győztest hirdetnek férfi súlylökésben, ahol a magyar felmenőkkel rendelkező Joe Kovacs az egyik esélyes és női 10 ezer méteren. De mind a kilenc napon lesznek döntők a Nemzeti Atlétikai Központban – emelte ki Németh Balázs. Hozzáfűzte, hogy már az első napon bemutatkoznak a világ leggyorsabb emberei a férfi 100 méter előfutamában. A magyarok közül pedig többek között a világbajnoki bronzérmes Halász Bencének lehet drukkolni a kalapácsvetés selejtezőjében.

A szervező cég első embere arról is beszámolt, hogy már jóval több mint 200 ezer jegyet adtak el a világbajnokságra, és már a magyar vásárlók vannak többségben, de nagyon nagy az érdeklődés a külföldiek részéről is.

Van olyan nap, amelyre már nem lehet jegyet kapni, de senki nem marad le semmiről, hiszen mind a kilenc napon rendeznek döntőket – ismertette Németh Balázs. Elmondta azt is, hogy jelenleg több mint 500-an dolgoznak szervezőként, a vb alatt pedig több mint 10 ezer ember munkájára lesz szükség.

A budapesti atlétikai világbajnokságot, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban. Az utcai futó- és gyalogló versenyeknek pedig a Hősök tere, és Budapest belvárosa ad otthont.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.