A wimbledoni tenisztornán komoly feladatot kap a mesterséges intelligencia

A wimbledoni tenisztornán komoly feladatot kap a mesterséges intelligencia

Az év harmadik Grand Slam tornáját, a füves borításos Wimbledoni teniszbajnokságot július 3. és július 16. között rendezik meg.

A mesterséges intelligencia az elmúlt hónapokban minden korábbinál erőteljesebben tematizálta a közvéleményt. A szövegalkotásban és a képalkotásban minden korábbinál hatékonyabb generatív AI nagy népszerűségnek örvend a felhasználók körében, ugyanakkor egyre többen kongatják a vészharangot a technológia kockázataira figyelmeztetve.

Idén nyáron újabb mérföldkőhöz érkezik a mesterséges intelligencia, egy új felhasználási lehetőségét próbálják ki, méghozzá az élsport területén. Az IBM amerikai technológiai vállalat bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciát is alkalmazni fogja az idei wimbledoni tenisztorna közvetítései során, hogy a rajongók még szorosabb kapcsolatba tudjanak kerülni a világ legpatinásabb teniszversenyével – számolt be róla a CNN.

A mesterséges intelligenciával működő kommentátori funkciót az IBM tájékoztatása szerint a Grand Slam torna összes kiemelt videócsomagjában használni fogják.
Az eszköz, amely a tervek szerint elérhető lesz a tornát követő rajongók számára a wimbledoni torna hivatalos honlapján és az applikációjában is, a legfontosabb pillanatokhoz hangkommentárt és feliratokat biztosít majd, amelyeket a felhasználók igény szerint be- és kikapcsolhatnak.

A vállalat szerint ez egy nagy lépés lesz afelé, hogy a nézők kényelmesebben követhessék azokat a találkozókat is, amelyeken nincs emberi kommentátor. A cég közleményéből kiderül, hogy a szakértők a wimbledoni szervezőkkel közösen dolgoztak azért, hogy a mesterséges intelligenciát a tenisz egyedi nyelvére is kiképezzék, ismerni és használni tudja a szakkifejezéseket is.

Nem a közvetítés lesz az egyetlen, amelyben mesterséges intelligenciát alkalmaznak Wimbledonban. Ennek segítségével kalkulálják majd az egyes játékosok esélyeit a döntőbe jutásra a sorsolás, a világranglista, és a teljesítményindex ismeretében.

Nem a tenisz lesz az első sportág, ahol az IBM technológiája élesben is bevetésre kerül. Az áprilisi Masters golfversenyen a vállalat által kifejlesztett AI több mint 20 000 videokliphez készített mesterséges intelligencia által generált kommentárt az esemény alatt.

Kevin Farrar, az IBM sportpartnerségekért felelős vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte a mesterséges intelligencia nem tudja helyettesíteni az embert a sportközvetítésekben, inkább csak kiegészíteni tudja azt. Farrar példája szerint az AI soha nem fog tudni pótolni olyan elemeket a közvetítés során, mint amikor a hátszeres Grand Slam győztes John McEnroe szakkommentátorként osztja meg a meglátásait a nézőkkel.

Az idei Wimbledon teniszbajnokság július 3-án kezdődik és július 16-ig tart. Az előzetes esélylatolgatás alapján a férfiak és a nők versenyében is a címvédő versenyző számít a legnagyobb esélyesnek. 2022-ben a kazah színekben versenyző Jelena Ribakina, és az idei Roland Garros megnyerése után immár GS-rekorder szerb Novak Djokovics győzött a londoni füvön.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.