A lakáspiacot is felélénkítheti az áramplafon bevezetése

A lakáspiacot is felélénkítheti az áramplafon bevezetése

Jó hírt kaptak a rövid távú lakáskiadással foglalkozó, azaz lakáshoteleket működtető vállalkozások. Az áramárplafon bevezetése miatt megszabadulnak egy bizonytalansági tényezőtől, és tervezhetőbbé válik a működésük.

Ismét felkavarodhat az állóvíz az ingatlanpiacon. Az új rezsiszabályozás, amely áramárplafont vezet be egyebek mellett a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kisvállalkozásoknál, komoly hatást gyakorolhat az eladó és kiadó lakások, ezen belül a lakáshotelek piacára – derült ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

A rövid távra kiadó lakások rezsiproblémája korábban abból adódott, hogy a legtöbb társasházban működő lakáshotel még mindig lakossági áron vételezi az áramot, ami nem minden esetben felel meg a szolgáltatók szabályzatának.

Már meg is jelent az a jogszabály, amely július 1-től megawattóránként 200 eurós felső korlátot szab meg a többek között a szálláshely-szolgáltató kisvállalkozásoknál. Emiatt egy az ingatlanukat üzletszerűen kiadó, elsősorban a társasházakban működő lakáshotelek üzemeltetői komoly bizonytalansági tényezőt szabadulnak meg. Az áramársapka miatt tervezhetőbbé válnak a kiadások és így a vállalkozások hozama is – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelenleg a befektetők részéről is visszafogottabb a kereslet az eladó lakások iránt, ám az infláció visszahúzódása, a kamatok csökkenése, összességében a bizonytalan gazdasági környezet enyhülésével javulhat a helyzet. A ingatlan-közvetítő portál összegyűjtötte azt is, hogy a lakáshotelek szempontjából az elmúlt években legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra a lakásokat június közepén.

A VI. kerületben 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek, míg a VII.-ben alig több mint 1 millió forint ugyanez. A két kerületben az eladó lakások középértéke pedig 65 és 52 millió forintot tesz ki.

A VIII. kerületben 900 ezer forint a négyzetméterár, emellett 44 millió forint egy-egy lakás átlagos ára. A XI. és XIII. kerületet pedig szintén 1 millió forint feletti négyzetméterár jellemzi, előbbiben 63 millió, utóbbiban pedig 55 millió forintos kínálati átlagárral számolhatnak a vevők.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.