Az uniós állampolgárokra is kiterjeszti a nyelvtanulás támogatást Bécs

Az uniós állampolgárokra is kiterjeszti a nyelvtanulás támogatást Bécs

Az osztrák főváros a harmadik országból érkező bevándorlók nyelvtanulását eddig is támogatta, ám ezentúl az uniós országból érkezőkre is kiterjesztik ezt a programot.

Az osztrák fővárosnak a jövőben is szakemberhiánnyal kell szembenéznie, így különösen fontos, hogy a bevándorlókat gyorsan és hatékonyan integráljuk a munkerőpiacra – nyilatkozta Christoph Wiederkehr bécsi alpolgármester annak kapcsán, hogy mostantól az Európai Uniós országokból érkező bevándorlókra is kiterjesztik a Bécsi Nyelvi Utalványt.

Ez alapján mindenki, aki az elmúlt két évben telepedett le Bécsben, 150 eurós utalványt kap, amelyet a várossal szerződésben álló nyelviskoláknál válthat be a teljes kezdőtől a középhaladó tanfolyami szintig.

Az elmúlt években az osztrák fővárosba bevándorlók több mint fele uniós országból érkezett, ráadásul sok közöttük a jól képzett szakember. Több mint hatvan százalékuk magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Az osztrák főváros célja, hogy minél előbb megtanuljanak németül és integrálódjanak a szakemberhiánnyal küzdő bécsi munkaerőpiacra.

A Bécsi Városháza Integráció és Diverzitás Osztálya azonban nem csak nyelvi utalvánnyal igyekszik megkönnyíteni a számukra, hogy megvessék a lábukat Bécsben, de egyéni tanácsadással és különböző tájékoztató rendezvényekkel is, ahol a saját anyanyelvükön tudhatnak meg hasznos információkat például munkavállalásról, oktatásról vagy tartózkodási jogosultságról Ausztriában. A város megújította a nekik szánt StartWien honlapot is, amelyet a jövőben folyamatosan további témákkal bővítenek.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.