Az emelkedő árak miatt felértékelődhetnek az államilag támogatott albérletek

Az emelkedő árak miatt felértékelődhetnek az államilag támogatott albérletek

Több módon is felhasználható lakhatásra az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás, amihez állami támogatás formájában 20 százalékos adó-visszatérítés is jár.

Az idén az albérletárak ismét emelkedni kezdtek, azonban van olyan megoldás, amellyel lefaraghatók a bérleti díjak – mutatta be legfrissebb elemzésében az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu. Lehetséges ugyanis pénztári megtakarításból finanszírozni a lakásbérlést, amivel az egyetemi tanulmányaik miatt albérletet vagy kollégiumot kereső diákok és szülei jelentős összeget tudnak megspórolni.

Az állami támogatással kiegészített egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás többféleképpen is fordítható lak��scélra. Az egyik, hogy a pénztári megtakarítással rendelkező szülő a felsőoktatási intézménybe járó gyermeke kollégiumi vagy bérleti díját fizeti a megtakarításból. Ugyanakkor a pénztári megtakarítás jelzáloghitel, ezen belül lakáshitel törlesztésére is fordítható. A pénztári megtakarítás azért kedvező lehetőség, mert a befizetett összegre 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos szja-visszatérítés jár. Ez állami támogatásként is felfogható, amivel mérsékelhető az albérlethez vagy a lakáshitelhez kapcsolódó kiadás – ismertette Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az adóbevallások benyújtása utáni időszakban jóváírt, egészségpénztári befizetésekhez kapcsolódó állami támogatások a mostani környezetben jól jöhetnek az érintett diákoknak. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis idén május közepén Budapesten a kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 225 ezer forint volt, a vármegyeszékhelyeken pedig átlagosan 130 ezer forintot tett ki, ami 25 és 8 százalékos emelkedésnek felel meg – egészítette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A legnagyobb kínálattal rendelkező budapesti városrészekben, így a XI. és XIII. kerületben lévő kiadó lakásokat 230 és 245 ezer forintos átlagos bérleti díjért kínálták kiadásra a tulajdonosok. A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben és Győrben május közepén 150 ezer forint, Veszprémben 165 ezer forint, Pécsen és Szegeden 130 ezer forint, Miskolcon pedig 100 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj.

Azt mindkét szakértő kiemelte, hogy a pénztári megtakarításból való lakáshitel-törlesztés a mostani viszonylag magas kamatkörnyezetben szintén könnyebbséget jelenthet az érintett háztartásoknak. 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.